31 Ocak 2011 Pazartesi

Fırında patlıcanlı, kaşarlı mantar


İsim bulmak ne kadarda zor işmiş, şimdi anlıyorum. dergilerde gördüğüm,  bu nasıl isim  dediğim bir çok tarifi şimdi tebrik ediyorum J.mantarı en çok bu şekilde tüketiyoruz. ne zaman yapsam en fazla 5 dk sofrada kalabilmeyi başarıyor bu yemek .tarifi başka bilen veya yapan  varmı bilmiyorum, ama biz bu tarifi annemle bulduk. o bir şeyler kattı, ben kattım ,böyle lezzetli bir ara sıcak çıktı ortaya .en son olarak mantarı ekledim, bu haliyle mükemmel oldu diyebilirim .kesinlikle denemelisiniz, denedikten sonra tekrar yapacağınıza eminim.
Malzemeler:
400 gr mantar
3 adet orta boy patlıcan
Tuzsuz dil peyniri (miktarı tepsiye göre ayarlayın)
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı toz biber,yarım çay kaşığı karabiber
50 gr tereyağı
2 diş sarımsak
Tuz
Yapılışı:
1.       Patlıcanları fırında veya közde pişirin. Mantarları güzelce yıkayın,kalın bir şekilde doğrayın .
2.       Patlıcanların kabuklanırını soyun.Borcama veya fırın tepsisine, en alta gelecek şekilde    boyuna  dilimleyin, tepsiye yayın.
3.       Patlıcanların üzerine ince doğrayıp ezdiğiniz sarımsakları serpin.
4.       Mantar larıda kalın kalın dilimleyerek patlıcanların üzerine yayın .üzerine tuzsuz dil peynirini tel tel ayırarak yayın.en üste kaşar peynirini rendeleyerek, toz biber, tuz ve  karabiber serpin.
5.       tereyağını minik parçalara ayırın peynirlerin üzerine serpin , fırına atın .üzeri kızarana kadar ,ve  mantarlar pişinceye kadar pişirin. fırından çıkar çıkmaz sıcak servis yapın.

30 Ocak 2011 Pazar

Yeşil zeytin salatası




Kahvaltılarımızın vazgeçilmez salatası ,zeytin salatasıdır .daha önce yapmadıysanız, deneyin bence.
Malzemeler:
Ayıklanmış yeşil zeytin (miktarını siz ayarlayın)
1 adet domates
1 demet maydanoz
Yarım yemek kaşığı salça biber
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
Tuz

Yapılışı:
Yeşil zeytinleri yıkayın,karıştırma kabına alın. Üzerine ince kıyılmış maydanozları ,ince doranmış soğanları,küçük doğranmış domatesleri,biber salçasını  ekleyin karıştırın.nar ekşisini,zeytinyağını ve tuzu nuda ekleyin güzelce karıştırıp  ,servis yapın.

28 Ocak 2011 Cuma

Pazı sarması




Hatay yöresine ait bir sarmadır.burdaki adıyla zılk sarması, hem lezzetli,hem besleyici,hemde vitamin olarak zengin bir sebze olan pazıyı, tüketmenin güzel bir yoludur .Pazı, Son derece lifli bir sebzedir, A, C, K vitamini açısından zengindir. Ayrıca E vitamini, magnezyum, potasyum, demir ve manganez içerir. Görme organlarına iyi gelen zeaksantin ve lutein adlı karotenoitler içerir.
Ülser, tümör, lösemi ve diğer kanserlerin tedavisinde kullanılır. Pazı suyu hemoroit ağrılarına, sindirime iyi gelir ve mide asidini dengeler. Kanser, Şeker hastalığı ve Kalp sağlığı için faydalıdır. neyse bu kadar sağlık bilgisi yeter sanırım :) tarife gelelim.




Malzemeler:
Yarım kg pazı
3 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı zeytin yağı
1 adet büyük soğan
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım su bardağı kıyılmış ceviz içi
Yarım demet maydanoz
tuz


Yapılışı:
1.       3 su bardağı pirinci güzelce yıkayın süzün.2 yemek kaşığı salçayı ekleyip karıştırın.yarım demet maydanoz,karabiber,ve ceviz içini ilave ederek karıştırın.son olarak zeytin yağını ve tuzu  ilave edin karıştırın.
2.       Pazıları çok pişirmeden haşlayın. Fotoğrafta olduğu  gibi parçalara bölün, çok kalın olmayacak şekilde  sarın  . sardığımız sarmaları tencereye dizin,Yaklaşık 2 su bardağı su ile pişirmeye koyun.kaynamaya başladıktan sonra 2 yemek kaşığı nar ekşisini sarmaların üzerine gezdirin,suyunu çekene kadar pişirin.

27 Ocak 2011 Perşembe

Kremalı,Milföy külahları


Bu tarif ,bu gün evine misafir olduğumuz ,sevgili arkadaşım Melahat’ ın maharetli ellerinden çıktı.bu şirin külahları görünce,hemen fotoğraflayıp bloğumda paylaşmak istedim.hem lezzetli,hem şık,hemde pratik bir tarif.tabi ikramlar bu külahlarla sınırlı deyildi, diyer tariflerinide  en yakın zamanda paylaşmaya çalışacağım.ellerine sağlık Melahat’ çım.


Malzemeler:
1 paket hazır milföy hamuru
Krema:
2 çay bardağı toz şeker
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı margarin veya tereyağ
Yapılışı:
1.Kremanın bütün malzemelerini tencereye alın,çırpma teliyle 5 dk çırpın. Orta ateşte koyulaşana kadar pişiriyoruz. koyulaştıktan sonra altını kapatıp yağını ekleyip soğumaya bırakıyoruz.
2.Kare milföy hamurunu şerit şeklinde 4 e bölüyoruz.
3. kestiğimiz şeritleri uzunlamasına çekerek uzatabildiğimiz kadar uzatıyoruz.resimde gördüğünüz kalıplara orantılı bir şekilde sarıp,fırın tepsisine diziyoruz. Çok kızarmayacak şekilde pişiriyoruz.
4.Kalıplardan çıkardığımız külahların içine krema doldurup,Antep fıstığı veya pasta süsüne buluyoruz.servis tabağına alıyoruz.

26 Ocak 2011 Çarşamba

Börülce kavurması



Malzemeler:
2 su bardağı kuru börülce
1 yemek kaşığı salça
1 adet kuru soğan
2 adet domates
1çay bardağı zeytin yağı

Yapılışı:
1.       Börülceyi yumuşayana kadar haşlayın .
2.       yumuşadıktan sonra süzgeçte yıkayın.tencereye soğanı ince ince doğrayın, 2 adet doğranmış domates,1 çay bardağı zeytin yağı ile soteleyin.
3.       Daha sonra börülce ve 1 yemek kaşığı salçayı ekleyin.yarım su bardağı su, ve tuzu ekleyin,suyu çekene kadar pişirin. sıcak servis yapın.

24 Ocak 2011 Pazartesi

Kandil simidi


Kandil simidi, ne tatlı ,nede tuzlu bir tür kurabiye çeşidi dir.ilk yediğiniz zaman tadı alışılmışın dışında geliyor, ama 2 inciden sonra damak tadınız alışıyor.benim sevdiğim kurabiyeler içindedir. işte tarifimiz.
Malzemeler:
1 paket margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı fındık yağı ,veya ayçiçeği yağı
7 yemek kaşığı silme toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 kabartma tozu
Alabildiği kadar un

Yapılışı :
1.       Margarin ile şekeri iyice karıştırın (şeker eriyene kadar)
2.       Sıvıyağ, yoğurt ,ve tuzuda ekleyin karıştırın .kabartma tozunuda ilave edip azar azar un ekleyin.
3.        Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyin .
4.       .  Yoğurduğunuz hamuru 10 dk kadar dinlendirin. daha sonra şekil verip üstüne susam serpin, fırın tepsisine dizin.
5.       160 derecelik fırında üzeri çok kızarmıyacak şekilde pişirin.

23 Ocak 2011 Pazar

Susamlı,ıspanaklı börek



Annemin yaptığı bu nefis börekleri herkes çok beyendi.hamur işlerinin içinde ıspanaktan hoşlanmıyan ben bile ,bu böreklerden  3 tane almıştım. özellikle sıcak tüketildiği zaman güzel oluyor.

Malzemeler:
6 adet yufka
500 gr ıspanak
250 gr Az tuzlu dil peyniri


2 yumurta
1 Adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı pul biber
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
 Yapılışı:
1.       Ispanaklar 10 dk kadar suda bekletilir.ince  ince kıyıldıktan sonra sıkarak suyu çıkarılır.
2.       Dil peynirini doğrayın,1 adet ince doğranmış soğanı üzerine ekleyin. Ispanak,ve pul biberide ilave edip ,iç harcı yapılır.
3.       1 su bardağı süt,1 su bardağı sıvıyağ ve 1 yumurtayı güzelce çırpın .
4.       Yufkaları üçgen şekilde 6 tıya bölün. Her üçgene 2 yemek kaşı kadar sıvı karışımdan sürüp harcını koyun,sarın..(her yufkayı 2 şer kat sarıyoruz)
5.       Fırın tepsisini margarin ile yağlayıp ,sardığımız börekleri diziyoruz.
6.       1 yumurta sarısını böreklerin üzerine sürüp,susam serpiyoruz. 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

22 Ocak 2011 Cumartesi

Mor lahana salatası



Kırmızı lahana: salataya çok çok yakışan bir sebzedir. görüntü açısından zengin bir görüntü verdiğide kesin.
Mlazemeler:
Yarım tane kırmızı lahana
3 adet domates
1 demet maydanoz
2 adet havuç
1 yemek kaşığı sirke,2 yemek kaşığı zeytin yağı
1 adet limonun suyu
Tuz,  1 çay kaşığı toz biber

Yapılışı:
Kırmızı lahanayı 5 dk sirkeli suda bekletin.domatesleri,maydanozları doğrayın. Havucun kabuğunu soyun,ince ince doğrayın .sirke, limon suyu , toz biber ve  tuzu ekleyin. harmanlayıp servis yapın.

20 Ocak 2011 Perşembe

Minnoş kurabiye


Evet kurabiyenin ismi biraz garip, fakat ben koymadım .:) tarifi ,seninle '  dergisinden aldım ve oradaki ismi minnoş kurabiye diye geçiyordu, o yüzden orjinal ismiyle birlikte aktarmak istedim.un kurabiyesi kıvamında ağızda dağılan hoş bir kurabiye.

Malzemeler:
250 gr  margarin
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya,1 paket kabartma tozu
4,5 su bardağı un
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz iç
Üzeri için :
½ su bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı toz tarçın
3 yemek kaşığı incecik dövülmüş fındık içi
Yapılışı:
1.oda sıcaklığında yumuşamış margarin derin bir kaba aktarılır.üzerine pudra şekeri ve vanilya eklenir.un kabartma tozu başka bir kapta  karıştırılıp margarin kabına aktarılır.kulak memesinden biraz daha sert ve ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
2.Hamur toplanmaya başladığında dövülmüş ceviz içi ilave edilip hamura iyice yedirilinceye kadar yoğurulur.
3.Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar alın avucunuzda yuvarlıyarak şekil verin.
4.Kurabiyeler bir yemek kaşığı ile yağlanmış fırın tepsisine yada küçük kağıt muffin kalıplarına yerleştirilir.
5.Alt –üst ayarında olan ve 10 dakika önceden ısınmış fırında üzeri hafif pembeleşene kadar ,15-20 dk pişirin.
6. Diğer taraftan,pudra şekeri ve tarçın bir kapta karıştırılır.Fırından çıkan minik kurabiyeler henüz sıcak haldeyken bu karışıma bulanır.Soğumaları beklenip servise sunulur.

18 Ocak 2011 Salı

Mercimekli Aş


Mercimekli aş ,Antakya  yöresine ait bir yemektir.Bizim evde haftada bir defa muhakkak pişmelidir, aksi taktirde babam ''neden aylardır  mercimekli aş yapmıyorsunuz''? diye acıklı acıklı sorar. J 1 hafta yapılmayınca 1 ay gibi geliyor  babama.tabi birde mehmet dayım var,her gün yapılsa her gün yer kendisi.mercimekli aş hem doyurucu ,hem pratik ,hemde lezzetli bir yemektir .yanında sarımsaklı yoğurt,salata, turşu olduğu zaman nasıl yediğinizi fark edemezsiniz.bizde ramazan ayında da  sahurda  sık  yapılır . tok tutma özelliği olduğu için çocuklar içinde çok iyi .ve tarifimiz.
2 su bardağı mercimek
1,5 su bardağı bulgur
2 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Yapılışı:
1. 2 su bardağı mercimeği  duru suyla süzgeçte yıkayın.
2.yıkadığınız mercimeği tencereye alın 3,5 su bardağı su ile hafif haşlayın.
3. kaynayan mercimeğin üzerine 1,5 su bardağı bulguru, ve tuzu ekleyin pişirin.
4 .1 çay bardağı zeytin yağını başka bir tencereye alın,ince ve halka halka doğranmış kuru soğanı zeytin yağına ilave edin.soğanlar pembeleşene kadar pişirin.
5. Aş, suyunu tamamen çektikten sonra zeytin yağını soğanlarla birlikte aşın üzerine dökün,hafifçe karıştırın. Turşu,yoğurt , veya salata eşliğinde sıcak servis yapın.

16 Ocak 2011 Pazar

Köstebek Pasta


Bu pastaları evde kalan pandispanya kekini değerlendirme amaçlı yapmıştım .pandispanya kakaolu olmadığı için, kakaolu top keki robotta çekip üstüne bulamıştım .Orijinal tarifte krem şanti ve meyveler yok .ben artan krem şantiyide böyle değerlendirmek istedim,ama bu haliyle daha çok beğenildi.orijinal tarif yeşil kivi  ye ait .seçil hanım, tarifi  çok açık ve net vermiş.onun anlatımıyla yayınlıyorum.

Malzemeler:
3 yumurta
2 kahve fincanı şeker(birer parmak eksik olsun)
1 kahve fincanı su
3 yemek kaşığı kakao
3 kahve fincanı un
1 pkt kabartma tozu ,1 pkt vanilya
,yarım limon kabuğu rendesi

Krema için:
3 su bardağı süt(200gr lık bardakla)
4 yemek kaşığı un (oldukça tepeleme olsun)
5 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı margarin
hindistan cevizi(istediğiniz miktarda)
1 tane muz

Yapılışı:
1. Yumurta ve şekeri mikserle en az 10 dk çırpın.
2.Su ekleyip hafif karıştırın.limon kabuğu rendeleyin.
3.unu,vanilyayı,kabartma tozu ve kakaoyu bir tabakta karıştırın.Eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin.
4.Tahta kaşıkla hamuru söndürmeden karıştırın.
5. Yağladığınız mini fırın tepsisine boşaltın.
6. 150 dereceli fırında önceden ısınmış fırında pişirin.(fazla kurutmayın)
7.Bu arada krema malzemelerini vanilya,margarin,hindistan cevizi ve muz hariç karıştırıp pişirin.
8.krema soğuyunca vanilya,margarin ve hindistan cevizini ekleyip 3-4 dk kadar mikserde çırpın. 1tane muzu minik minik doğrayıp karıştırın (kararmaması için limonlu suyuna batırmayı unutmayın)
9.Pişen ve soğuyan keki bir çay bardağı ile yuvarlaklar halinde çıkarın.Kalan kek parçalarını rondodan geçirip geniş bir tabağa boşaltın.
10.Bir yuvarlak kek parçasını alın. 1 çorba kaşığı dolusu krema koyup hemen parçalanmış keklerin üzerine kremalı tarafını atın.
11.Elinizle yuvarlayarak kek parçalarının her yerine gelmesini ve yuvarlak şekil almasını sağlayın .
12. Kalan kekler için aynı işlemi uygulayın.
13.ağzı kapalı bir kaba alarak köstebeklerinizi bir gece buzdolabında dinlendirip, öyle servis yapın.

14 Ocak 2011 Cuma

Antep fıstıklı, Kuru Baklava


Yapımı pratik,lezzeti mükemmel .Şerbetli baklavaya  göre daha hafif bir tarif.genelde sitelerde tahinli yapıldığını gördüm .ben antep fıstıklıda yaptım ,çok güzel oldu .denemeye kesinlikle değer diyorum .ben size 1  rulonun nasıl yapıldığını anlatacağım, siz ne kadar baklavanız olsun istiyorsanız bu teknikle istediğiniz miktarda yapın.




MALZEMELER
3  tane baklavalık hazır yufka
3-4 yemek kaşığı erimiş tereyağ
3-4 yemek kaşığı Antep fıstığı
3 silme  yemek kaşığı pudra 

üzeri için; pudra şekeri


YAPILIŞI
Birinci yufkayı  tezgaha yayın üzerine slikon fırçayla  tereyağ sürün, bunun üzerine ikinci yufka serilir ve bunun da üzerine yağ sürülür. Üçüncü yufka da  yağlanır. üçüncü Yufkanın üzerini tamamen kaplayacak şekilde 3 yemek kaşığı  pudra şekeri, ve 4 yemek  kaşığı kadar çekilmiş Antep fıstığı serpin..
Bu kat kat yufka çok sıkı olmayacak şekilde rulo haline getirilir,   baklava dilimi şeklinde kesilir.ne kadar istiyorsanız baklavanız olsun istiyorsanız  bu işleme devam edin ,miktarını siz ayarlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek üzerlerine erimiş tereyağ sürülür, 160 derecede üstü hafif pembeleşene kadar pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.

12 Ocak 2011 Çarşamba

Çikolata soslu Muffin




Bu muhteşem Muffinleri ,evde olmayan kakao ya borçluyum.Evde  kakao olsaydı,bu keki keşfetme şansımda olmazdı. Aslında niyetim brownie yapmaktı, yumurtaları çırpmaya başladığımda evde kakao olmadığını fark ettim. Kakao olmadığını görünce moralim bozuldu, o anda gözüm çekmecede duran hazır çikolatalı sosa çarptı,uzun bir süre bakıştıktan sonraJ aklıma bir fikir geldi.biraz tereddüt ederek 1 paket çikolata sosunu kattım malzeme listesine. J iyi ki katmışım .Tadına bakana kadar tereddüt ettim,ama baktıktan sonra iyi ki katmışım dedim. Herkes tarafından da çok beğenildi. Denemenizi tavsiye ederim ,kesinlikle pişman olmayacaksınız. İşte tarifimiz
Malzemeler:
1 paket hazır bitter çikolata sos
4 yumurta
2 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu ,1 paket vanilya
1 çay kaşığı karbonat
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı vişne suyu
 Sos için:
2 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı şeker
2 çorba  kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı nişasta
80 gr bitter çikolata
(Hazır bitter çikolata sosta kullanabilirsiniz)
Yapılışı:
1.Yumurtaları şekerle birlikte köpürene kadar çırpın.                                      
2.Yumurtalı karışıma sıvıyağ  ve süt ilave edip çırpmaya devam edin.
3.Ayri bir kapta; un, kabartma tozu,karbonat,vanilya, ve 1 paket hazır  çikolata sosunu eleyin.
4.Elediğiniz unlu karışımı, yumurtalı karışıma azar azar ekleyin.
5.yarım çay bardağı doğranmış fındığa biraz un ekleyip karıştırın,hamura ekleyin. Kaşıkla karıştırın.
6 .Muffin kalıplarına kağıt kalıpları yerleştirin ,hamuru kaşıkla doldurun .160 derecelik fırında keki pişirin .pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi yapın.
7. Sosu hazırlayın. kaynamaya başlayınca çikolatayı ekleyip kaşıkla karıştırarak eritin,soğumaya bırakın.
8.Fırından çıkardığınız muffinleri 5 dk bekletin ,daha sonra üzerlerine 1 su bardağı vişne suyunu paylaştırın.
9. Muffinlerin üst kısmını çikolata sosuna  batırın ,servis tabağına alın.Ben üzerine antep fıstığı serptim, siz istediğiniz şekilde servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun..

10 Ocak 2011 Pazartesi

Kerebiç


Kerebiç Mersin yöresine ait biraz da ramazan ayıyla özdeşleşmiş, hem tatlı ,hemde  kurabiye çeşididir.genelde Ramazan ayında  yapılıyor ve tüketiliyor. Beyaz bir köpüğün içinde servis edilen, içi fıstık veya ceviz dolu, içli köfte şeklinde oldukça lezzetli  değişik bir tatlı. Beyaz köpüğünün elde edilişi: Çöven kökünün bir gün ıslatılıp bekletilmesinden ve devamlı kaynatılmasından elde edilen beyaz köpük, başka bir kaba alınır. Şekerle karıştırılarak çırpılır ve böylece kerebicin beyaz köpüğü elde edilmiş olur.biz köpük almayı unuttuk,ben  pudra şekeri serperek servis yaptım. ama siz alabiliyorsanız köpükle deneyin derim.biz kerebici zeytin yağı ile yapıyoruz,hem daha sağlıklı oluyor ,hemde ağızda dağılan bir dokuya sahip oluyor .ama siz isterseniz sıvıyağ  veya margarin kullanarakta  yapabilirsiniz..
Malzemeler:
1 su bardağı zeytin yağı 
1 su bardağı fındık yağı
1 su bardağı su
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un
İç harcı:
2 su bardağı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın , 2 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı: Öncelikle Sıvı  malzemelerin hepsini  karıştırın .unu azar azar ekleyin .kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.Kalıbınızın büyüklüğüne göre hamurdan parçalar alın.içli köfte gibi, hamuru elinizde açın.1 tatlı kaşığı kadar iç harcını koyup yuvarlayın,kalıba basın .kalıptan çıkardığınız kerebiç leri fırın tepsinize dizin. 170 derecelik fırında çok kızarmadan ,kurabiye kıvamında pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alıp,varsa köpük ile ,yoksa  üzerine pudra şekeri serperek  servis yapın .
 
















8 Ocak 2011 Cumartesi

Çilekli pasta


Bu pastanın öz geçmişine inmeden  direk tarifi veriyorum :) .herkes tarafından çok beğenildi.insan sevdiği insanlar için yapınca tadı da güzel oluyor haliyle,marifet bende değil yani ..yengemde günlerdir tarifi sorduğu için, acil  yayınlanacaklar listesine girdi.gelelim tarifimize ..


malzemeler:                                                                                                                                                             

kek için:
5 yumurta
4 fincan şeker
5 fincan un
1 yemek kaşığı nişasta
1/2 çay bardağı su
1/2 çay bardağı süt
yarım portakalın kabuğu ve suyu


krema:
2 yemek kaşığı un
1 paket muzlu puding
1 yemek kaşığı margarin
4 su bardağı süt


Ara süsleme ve üstünü kaplamak için:
4 adet muz ,250 gr çilek ,2 adet kivi 
2 paket sade krem şanti ,
2 su bardağı süt (krem şantiyi hazırlamak için)
1 paket hazır çilekli böğürtlenli sos




*.Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırın.sarılarını büyük bir karıştırma kabına alın,( yumurtaları kırmadan önce , oda sıcaklığına gelmesini beklemeyi unutmayın.).
*Yumurta aklarını, bir tutam tuz ile çırparak kar haline getirin. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın. (Kıvam kaseyi ters çevirdiğinizde dökülmeyecek şekilde olmalı)
*yumurta sarılarını şekerin diyer yarısı,su  ve süt ile mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpın.
* portakal kabuğu rendesi ve suyunu da ekleyip biraz daha çırpın.
*ayrı bir kaba un, vanilya, ve kabartma tozunu eleyin
*unlu karışımı yumurta sarılı karışıma ekleyin mikserin düşük hızında çırpın.
* yumurta aklarınıda karışıma ekleyip tahta veya slikon kaşıkla yavaşça söndürmeden karıştırın
* margarinle yağladığınız kalıba hamuru boşaltın,160 derecelik fırında 25-30 dk kadar pişirin.
* piştikten sonra keki 10 dk kadar dinlendirin .bıçakla veya ip ile ikiye bölün


krema:
pudingin toz haline 2 yemek kaşığı un ilave edin karıştırın.üzerine 4 su bardağı süt ekleyip pişirin.koyulaşmaya başlayınca 1 yemek kaşığı margarini ilave edin soğumaya bırakın.soğuduktan sonra 2 yemek kaşığı hazırlanmış krem şanti ile güzelce çırpın .buzdolabında bekletin.


kaplama:  2 paket sade krem şantiyi 2  su bardağı soğuk süt ile hazırlayın .buzdolabında bekletin. 1 paket hazır çilekli sosu da tarife göre hazırlayın soğutun .


pasta: ikiye bölünmüş pandispanyanın yarısına önce krema sürün .daha sonra muzları  dizin .tekrar krema sürün .diyer yarısını üstüne kapatın.  2 yemek kaşığı krema ile keki kaplayın (nemlendirme amaçlı) .
daha sonra krem şanti ile kaplayın .önce sosu dökün (ben sosun hepsini kullanmadım fazla olabilir diye ) daha sonra meyveleri dizin .krema sıkma torbası ile istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.afiyet olsun..


6 Ocak 2011 Perşembe

Künefe







Hatayın gözde tatlısı olan ,ve baş rol oyuncumuz Künefee..Kendisi baya meşhur bir  lezzettir.görmeyen ve bilmeyen yok bence.bizim ailede annem kadar güzel künefe yapabilen yoktur .hatta bazen künefesini peynirini alan ,soluğu bizde  alıyordu.bize künefe yaparmısın diye anneme gelen talep oldukça fazla :) .Annem diye övmüyorum ama ,bariz  gerçekler işte ne yapalım :). yapılışını kare kare fotoğrafladım .elimden geldiği kadar yardımcı olabilmişimdir inş.gece olduğu için fotoğraflar istediğim gibi çıkmadı ,ama bu muhteşem künefeyide kaçıramazdım . işte tarifimiz


malzemeler:
1 kg tel kadayıf
1 kg tuzsuz dil peyniri 
250 gr tereyağı
1 yemek kaşığı pekmez

şerbet için :
3 su bardağı su
3,5 su bardağı şeker

yapılışı:

1.ilk başta şerbeti hazırlayıp ılımaya bırakın
2. künefeyi büyük bir tepsiye alın ,üzerine tereyağını eritip karıştırın.künefeyi ince ince rasgele doğrayın .
3.künefeyi basacağınız tepsiyi 3  yemek kaşığı eritilmemiş tereyağı  ,ve pekmez ile güzelce yağlayın.
4.yağlanmış tepsiye künefenin ilk katını her tarafa eşit bir şekilde yaydıktan sonra, resimdeki  gibi elinizle basın.
5 peynirleri alın .elinizle tel tel ayırarak künefenin üzerine her tarafa eşit olacak şekilde yayın(peynir sulu ise elinizle suyu çıkana kadar sıkın ve öyle yayın.).
6. doğranmış künefenin diyer yarısınıda üstüne serperek kapatın .çok bastırmadan hafif dokunuşlarla üstünü düzenleyin.
7.tepsinin kenarlarına küçük parçalar halinde tereyağı koyun . biz bu tepsi için 3 tane ocağı yakıp öyle pişirdik.siz tepsinizin  boyutuna göre pişirin.pişme aşamasında , yavaş yavaş tepsiyi çevirerek pişirin .pişip pişmediğini konrol etmek için arada bir büyük bir bıçakla künefenin kenarlarından kaldırıp kontrol edin.
8.künefenin altı pişince ocaktan alın,başka bir tepsiye resimdeki gibi yavaşça kaydırın .üzerine pişirdiğiniz tepsiyi kapatıp, ters çevirin . öbür tarafınıda aynı şekilde pişirin.
9.  ılık  şerbeti  ,sıcak künefeye yavaş yavaş dökün .kaymak veya dondurma, antep fıstığı ile servis yapabilirsiniz.  Afiyet olsun..









4 Ocak 2011 Salı

Patlıcan Kebabı


Bu gün yaptığımız babam tarafından tam not alan ,Patlıcan kebabı, ve pilav .pilavı bilmeyen yoktur ama  tarifi zaten sitede de mevcut .işte tarifimiz


Malzemeler:
250 gr kıyma
4 adet büyük boy kemer patlıcan
4 adet soğan
3 adet domates
1 demet maydanoz
3 adet yeşil veya kırmızı biber
3 adet patates
1 çay kaşığı toz biber,1 çay kaşığı pul biber ,tuz
1 yemek kaşığı salça 
Yapılışı:
1.  kıymayı karıştırma kabına alın .üzerine 1 çay kaşığı toz biber,ve        bir çay kaşığı karabiber serpin. bir adet küçük soğanı ince ince doğrayıp kıymanın içine karıştırın. 1 demet maydanozu ince ince doğrayın eti 5 dk kadar yoğurun. sonra elinizde yuvarlak köfte şekli verin .
2. patlıcanları alacalı bir şekilde soyun. ortadan ikiye bölün ve kalın bir şekilde resimdeki gibi dilimleyin .arasına köfteleri yerleştirerek  tepsiye dizin.
3.patateslerin soyun elma dilim şeklinde doğrayın.  3 adet soğanıda  soyun, ikiye bölerek tepsiye dizin.1 kase suyun içine bir yemek kaşığı salça ekleyip iyice karıştırın, tepsinin üzerine gezdirin .son olarak 1 çay bardağı sıvıyağıda tepsinin üzerine gezdirin ,200 derecelik fırında yaklaşık 35 dk üstü kızarana kadar pişirin..

3 Ocak 2011 Pazartesi

Patatesli,sucuklu ,sodalı börek





Biraz uzun bir başlık oldu .böreğin  içindeki tüm malzemeyi başlığa katmış gibi hissettim kendimi :).sodalı böreği çoğumuz biliyoruz  galiba, ben ilk defa yaptım pratik  ve lezzetli oluşuda en harika yanı .ilk oldu ama son olmıyacak  . İç harcını ben kendi damak zevkimize göre yaptım patates ve sucuk ,pizza tadını veriyor .böyle daha çok hoşumuza gitti .Pazar günü kahvaltısında bu börekler sayesinde ev halkı diyer çeşitleri görmedi bile .. işte tarif
Malzemeler:
6 adet yufka
Yarım çay bardağı margarin
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 şişe soda
Beyaz peynir
2 adet haşlanmış patates
Yarım çay kaşığı karabiber,yarım çay kaşığı pul biber
Sucuk

Yapılışı:
Tepsiyi yağlayın .1 inci yufkayı ortadan ikiye ayırarak tepsiye yayın.2 inci yufkayada aynı işlemi yapın .3 üncü yufkanın yarısını yayıp üstüne haşlanmış patatesi rendeleyin ,sucuğu ve peyniride serpin. karabiber ve pul biberde serpin.diyerlerinide önceki yufkalar gibi yayın .en üste konulacak yufkayı düz bir şekilde üstüne kapatın (bu arada bunların arasına hiçbir karışım koymuyoruz) tepsiye dizme işiniz bitince böreği bıçakla dilimleyin ,üzerine 1 şişe sodayı gezdirin.başka bir kasede  yağ, süt ,ve yumurta karışımını güzelce çırpın ve hepsini yufkaların üzerine dökün .200 derecelik fırında 20-30  dk kadar pişirin

2 Ocak 2011 Pazar

Nohutlu Pilav

Aslında pilavı bilmeyen yoktur .ama insanın Annesi yapınca o pilav daha bir ayrıymış gibi geliyor, sanki hiçbir yerde  olmayan bir tarif gibi .J her ne kadar annem ''niye çekiyorsun kızım altı üstü bir pilav bunu herkez bilir'' desede ,anne eli nereye deyerse deysin  onu ayrı ve farklı bir güzel kılıyor sanırım . her ne kadar bilmeyen olmasada işte tarifimiz

Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
Arpa şehriye
1 adet tavuk bulyon
2 yemek kaşığı tereyağ  
Tuz,karabiber
Yapılışı: pirinçleri duru suyla yıkayıp süzün derin bir kaba alın.üzerine 2 su bardağı kadar sıcak su dökün 5 -10 dk kadar bekletin. 2 yemek kaşığı tereyağını tencereye alın  arpa şehriyeleri pembeleşene kadar yağda  kavurun. bulyonuda yağda eritip nohutları ekleyin .son olarak pirinçleri ekleyin 2-3 dk kadar pirinçlerle birlikte kavurun, suyunu ekleyin .pirinçler suyu çekince, karabiberi üzerine serpin. altını kapatıp büyük bir sofra veya havlu ile tencereyi sarın ,35 dk Kadar demlenmeye bırakın .demlendikten sonra servis yapın.