27 Şubat 2011 Pazar

Havuç salatası

    Tarife ulaşmak için buraya tıklayın

Portakallı, Un kurabiyesi


Un kurabiyesi herkes tarafından bilinen ve sevilen  bir kurabiyedir.bu sefer farklı olsun istedim,  içine portakal kabuğu rendesi ve biraz portakal suyu ekledim. ben çok beğendim, ve tadına bakanlarında beğenisini kazandı,bakalım sizler beğenecekmisiniz.bir sonraki yaptığımda ,limon aromalısınıda denemek istiyorum.ağızda dağılan ,oldukça lezzetli bir kurabiye oldu.tarifimiz

Malzemeler:
200 gr margarin
Yarım çay bardağı sıvıyağ
5 yemek kaşığı pudra şekeri
3 yemek  kaşığı  buğday nişastası
1 portakalın kabuğu
Yarım portakalın suyu
1 çay bardağı pudra şekeri (üzeri için)

Alabildiği kadar un(yaklaşık 4,5 su bardağı kadar)

Yapılışı:
1.       Oda sıcaklığındaki margarini, karıştırma kabına alıyoruz.üzerine 5 yemek kaşığı pudra şekeri ,sıvıyağ,portakal rendesi,ve portakal suyu ilave ediyoruz. şeker eriyene kadar karıştırıyoruz.Nişastayı ve Unu azar azar ekleyerek hamuru yoğuruyoruz.
2.       Hamurdan uygun büyüklükte parçalar alıyoruz,rulo şekli veriyoruz. Rulo şekli verdiğimiz hamuru baklava dilimi gibi verevine kesiyoruz. yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz.önceden ısıtılmış  160 c. Fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz.fırından çıkarınca hemen pudra şekerine buluyoruz.20  dk bekledikten sonra servis yapın.

25 Şubat 2011 Cuma

Patates ve Biber dolması

    Herkeze günaydınlar,ve Hayırlı Cumalar dilerim sevgili ziyaretçilerim.dolmayı bilmeyenimiz yok ? onu biliyorum.ama patates dolması pek yaygın değildir,daha önce yapmadıysanız, bu güzel dolmayı deneyin  derim.

Malzemeler:


500 gr pirinç
200 gr  kıyma et (bıçak kıyması olsa daha iyi)
3 yemek kaşığı salça
3 adet domates
2 diş sarımsak
1 kuru adet soğan
1 ,5 su bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı Karabiber,1 tatlı kaşığı kuru nane,tuz
Yarım kg çarliston biber
1 kg patates

Yapılışı:
1.       Eti  tavada  kavuruyoruz  .pişmeye yakın, üzerine 1,5 su bardağı sıvıyağ,  ve tuzu ilave ederek biraz daha kavuruyoruz.
2.       Soğan ve sarımsağı doğruyoruz.bir miktar tuz ve karabiber ile ovalayarak karıştırıyoruz. Domateslerin kabuklarını soyuyoruz,küçük küçük doğruyoruz.üzerine yıkamış olduğumuz pirinci ilave ediyoruz.tavada pişirmiş olduğumuz et ve yağıda ilave ederek,salçayıda ekleyerek harmanlayarak karıştırıyoruz.
3.       Yıkamış olduğumuz biber ve patatesleri  oyuyoruz.içine  iç harcını doldurarak ağızlarını domates ile kapatıyoruz.doldurmuş olduğumuz  dolmaları ; patatesler altta ,biberler üste gelecek şekilde diziyoruz.dolmaların yarısına kadar gelecek miktarda su ekleyerek pişirmeye alıyoruz.pişmesine yakın, 2 yemek kaşığı  nar ekşisini üzerine gezdiriyoruz.

24 Şubat 2011 Perşembe

Patatesli,Kaşarlı omlet




Malzemeler:
4 adet büyük boy patates
4 adet yumurta
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı:
1.       Patatesleri  soyduktan sonra rendeliyoruz.teflon tavaya 1 çay bardağı sıvıyağ ilave ediyoruz,üzerine rendelenmiş patatesleri ilave ederek  pişene  kadar soteliyoruz.
2.       Yumurtaları büyük bir kaseye kırıyoruz.üzerine kimyon,karabiber,pul biber,tuz  serperek çırpma teliyle 5 dk kadar çırpıyoruz.1 demet maydanozu ince ince doğruyoruz,patateslerin üzerine ilave ediyoruz. Daha sonra çırpılmış yumurtalarıda ilave ederek güzelce karıştırıyoruz,pişiriyoruz.1 çay bardağı kaşarı üzerine serpiyoruz, kapağını kapatarak 5 dk kadar bekletiyoruz.daha sonra sıcak  servis yapıyoruz.

23 Şubat 2011 Çarşamba

İlk Ödülüm :)

İlk ödülümü bana layık gören arkadaşım,sevgili  Anneannenin emekleri  çok teşekkür ederim.küçük çocuklar gibi şımardım desem yalan olmaz :).bende bu ödülü canım arkadaşlarım :












ve  beni izleyen bütün  ziyaretçilerime ,adını yazamadığım bütün blogcu arkadaşlarıma ,kucak dolusu sevgilerle gönderiyorum.
Bu arada sevgili arkadaşımız Cafe Pepela libyadan kurtulmuş, çok sevindim. Rabbim ona açılan elleri hiç bir zaman geri çevirmez.ama hala orada zor durumda olan o kadar çok insan var ki; Allah onlarıda korusun,kurtarsın inş.

22 Şubat 2011 Salı

Mantarlı, Patates salatası


Herkeze Günaydınlar arkadaşlarım.Dün sevgili cafe pepela arkadaşımızdan gelen ''dua edin'' başlıklı maili  okudum,gerçekten çok üzüldüm.arkadaşımız libyada yaşıyordu, malum bu aralar libyada neler olduğunu biliyoruz. çok zor durumda olduklarını, ve sürekli kaçmak zorunda kaldıklarını, duaya ihtiyacı olduğunu yazmış.Allah ' ona ve onun gibi zor durumda olan bütün  kardeşlerimize,  zarar ziyan verdirtmeden ülkemize gelmelerini nasip eder inş.Dualarımız onlarla.Bugün güzel bir salata tarifi paylaşmak istiyorum.Mantardan hoşlanmayan biri olarak, bu salata favori salatam oldu diyebilirim. Bu aralar mutfakta yeni yeni denemeler  yapıyorum ,çıkan sonuçlar gerçekten istediğim gibi olduğu için,haliyle  mutlu oluyorum. Bu salata; ondan bundan diyerek, karıştırıp bulduğum ve herkes tarafından beğenilen bir tarif oldu. İlk yaparken Annem :‘’ kızım ne gerek var salata yapma, öbür ikramlar çok zaten, yenmez kalır sonra ‘’ demişti . tabi sonradan  salatadan eser kalmayınca ,Annem:  ‘’ kızım keşke biraz daha fazla yapsaydın yetmedi  görüyormusun  aaa  ‘’ dedi:D. Yıldızlı salatalar kategorisine girmeyi hak eden salatamın işte tarifi.
Malzemeler:
5 adet haşlanmış patates
500 gr mantar
4 yaprak marul
1 demet maydanoz
1 çay bardağı konserve mısır
1 adet büyük boy limonun  suyu
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 adet kuru soğan


1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon


kornişon turşu


        Yapılışı:
1.     Mantarlar güzelce yıkanıp 2 saat kadar limonlu suyun içinde bekletilir. Daha sonra kalın kalın doğrayın.tencereye bir miktar su koyulur içine yarın limon sıkılır.su kaynamaya başlayınca mantarlar kaynayan suyun içine atılır ,haşlanır.
2.       Haşlanmış patatesler karıştırma kabına doğranır.üzerine 1 demet maydanoz ,ve mısır ilave  edilir.
3.       1 adet kuru soğan doğranır. üzerine kimyon,  pul biber, karabiber,  tuz eklenerek ovalayarak karıştırılır ,patateslerin üzerine ilave edilir.
4.       Haşlanmış mantarlar soğuk su ile yıkanır,patatesli karışıma ilave edilir.üzerine yarım çay bardağı sıvıyağ,ve limon suyu  ilave edilir.hepsi güzelce harmanlanır. Servis yapılır.

21 Şubat 2011 Pazartesi

Karnıyarık

Karnıyarık: tam olarak hangi yöreye ait olduğu bilinmeyen,genel olarak Osmanlı/Türk Yemeği  olarak kabul edilen,bizim evde çok sevilen,benim tarafımdan hala tadına bakılmayan; bir tür patlıcan ve et yemeğidir :) .yapımı pratik bir ana yemek yapmak istiyorsanız ,buyrun efendim.



Malzemeler:

1 kg patlıcan
250 gr kıyma et
3 adet orta boy soğan
3 adet domates
2 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
2 adet patates (isteğe göre)
Yapılışı:
1. Kıyma eti ,biraz kavuruyoruz.daha sonra üzerine ince doğranmış soğanları ilave ediyoruz.karabiber, tuz  ve yarım çay bardağı sıvıyağ ile kavurmaya devam ediyoruz.soğanlar çok ezilmeyecek şekilde pişiriyoruz .
2. Patlıcanları alacalı bir şekilde soyuyoruz.daha sonra fritözde kızartıyoruz.kızarmış patlıcanları soğumaya alarak tepsiye diziyoruz.soğuduktan sonra kıymalı harçtan içine dolduruyoruz,üzerine domates biber diziyoruz.
3 .1 yemek kaşığı salçayı, 1 su bardağı su ile eritiyoruz,tepsinin üzerine gezdiriyoruz.200 derecelik fırında 10 dk kadar pişiriyoruz .sıcak servis yapıyoruz.

19 Şubat 2011 Cumartesi

Kerebiç

Kerebiç tarifi blogumda zaten vardı. bu tarifte: iç harcını ceviz yerine antep fıstıklı yapıyoruz.denemek isterseniz , bu halide çok güzel oldu.daha önce yayınladığım kerebiç fotolarında köpükle birlikte çekilmiş fotoğrafı yoktu,işte buda köpüklü versiyonu :) .tarif için buraya tıklıyorsunuz

18 Şubat 2011 Cuma

Peynirli un helvası


Öyle yorgun, öyle bitkinim ki; zorla da olsa bu güzel un helvası tarifini, sizlerle paylaşmak istiyorum.Un helvası  tam olarak hangi yöreye ait bilmiyorum.ama  gördüğüm un helvası tariflerinde peynirlisine hiç  rastlamadım, ve şaşırdım doğrusu.ben kendimi bildim bileli bu helva bizde bol peynirli yapılarak tüketilir .büyük büyük yapılan tencerelerde bile arttığı görülmemiştir.bu nefis helva ,Zehra  halacığımın ellerinden çıktı.  bu aralar onun helvası baya bir gündemde.herkezin en iyi yaptığı bir tarifi vardır muhakkak,halamda helvayı gerçekten güzel yapıyor .  Blogumda paylaştığım tarifler; en iyisi  olmalı,aksi taktirde tarif eklemem zaten . fotoğrafları çekerken baya bir uğraştım.Helvanın yapım aşamasında; sıcak olduğu için,bir çok fotoğraf buharlı çıktı . oda orijinal kalsın diyorum. ellerine sağlık Halacım. İşte tarifimiz

Malzemeler:

4 su bardağı un
500 gr tuzsuz dil peyniri
4 yemek kaşığı tereyağ
Şerbet için:
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su

1.       4 su bardağı unu tencereye alın,üzerine 2 yemek kaşığı tereyağ ekleyerek kavurmaya başlayın.kavurma işlemi çok hızlı olmalı ,sürekli tahta kaşıkla unların topaklaşmasını önleyerek kaşıkla ezerek karıştırıyoruz.un  2 ‘inci resimde gördüğünüz gibi bir renk alıncaya kadar kavuruyoruz.
2.       Kavurduğunuz unu,  demir süzgeçte  kaşıkla topaklaşmış kısımlarını ezerek eliyoruz.
3.       Şerbeti hazırlamak için derin bir tencereye 3 su bardağı şeker,4 su bardağı su ile şerbeti hazırlıyoruz. Tuzsuz dil peynirini bir kaba alarak, bir miktar suyda 10 dk kadar ıslıyoruz.daha sonra sıkarak suyunu çıkarıyoruz.
4.       Şerbet hazır olduktan sonra ocaktan alın .kavrulmuş unu azar azar şerbete ekleyerek hızlı hızlı karıştırın,topaklanmasını önleyin.
5.       Unlu karışımı iyice karıştırdıktan sonra,peyniri helvanın içine gömüyoruz. üzerine 2 yemek kaşığı  tereyağ ilave edip tencerenin kapağını kapatıyoruz ,5 dk kadar bekliyoruz.daha sonra kaşıkla peynirleri ayrıştırarak ,tamamen karıştırıp sündürüyoruz.bekletmeden sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.




Fırında mücver

Öncelikle hepinize Hayırlı Cumalar  arkadaşlar.Fırında mücveri ,ilk defa denedim . tarif tamamen bana ait .bu aralar mutfağa  girerek mucitlik  yapasım var galiba ,yeni yeni tatlar  keşif  etmeyi seviyorum.bu öylesine hafif ve öyle lezzetli bir mücver oldu ki, yedikçe yediren lezzetlerden.tadına bakanlarda çok beğendiler,bakalım sizler beğenecekmisiniz.Bu tarifi  Porselen Demlik Çay Saati  etkinliğine ev sahipliği yapan, sevgili Cafemis'e  gönderiyorum ,ve kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler:
3 demet maydanoz
1 demet nane
5 dal taze soğan
5 dal taze sarımsak
3 adet patates
5 yumurta
2 su bardağı un

1 tatlı kaşığı kimyon, 2 tatlı kaşığı pul biber
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı ayçiçeği yağı
1 paket kabartma tozu,1 çay kaşığı karbonat

Yapılışı:
1.       Yumurta aklarını köpürene kadar çırpıyoruz.daha sonra sarılarını ilave ederek tekrar çırpıyoruz.
2.       Süt ,sıvıyağ,kimyon,pul biber ,tuz,un,kabartma tozu ve karbonatı ilave ederek karıştırmaya devam ediyoruz.
3.       Maydanoz,taze sarımsak,taze soğan ,ve nane yi  ince ince kıyıyoruz,yumurtalı karışıma ilave ediyoruz.daha sonra 3 adet rendelenmiş patatesi ilave ediyoruz.
4.       Son olarak tahta kaşık yardımı ile karışımı çok hırpalamadan karıştırıyoruz.hamuru, margarinle yağlanmış dikdörtgen borcama döküyoruz. 170 derecelik fırında  pişiriyoruz. İsterseniz sıcak ,isterseniz soğuk ,olarak servis yapabilirsiniz .her iki Halide çok  lezzetli oluyor.

17 Şubat 2011 Perşembe

Meyveli rulo pasta






Meyveli rulo; o kadar sık yapılıyorki bizim evde ,bir tarifi var diye çoğunu yayınlamıyorum .ama bu seferki meyveli rulo çok şeker görünüyor bence :).beyaz ve kırmızı uyumunu hep sevmişimdir.tarife ulaşmak için buraya tıklayın.

16 Şubat 2011 Çarşamba

Meyveli ,irmikli tatlı


Çok hafif, ve çok pratik bir tatlı.özeliikle yazın sıcak günlerinde, çerez gibi gider denilebilecek tatlılardan.
1 paket muzlu puding
4 yemek kaşığı irmik
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı margarin
Üzeri için:
1 paket muzlu jöle
Çilek,portakal,muz,kivi, fındık,fıstık

1.       1 paket muzlu pudingi tencereye dökün .üzerine 3 yemek kaşığı irmik ,3 yemek kaşığı şeker ekleyerek karıştırın. üzerine 4 su bardağı süt ilave edin, pişirmeye alın.muhallebi kıvamına gelince, altını söndürün .1 yemek kaşığı  margarini ekleyin.
2.       Sıcak muhallebiyi dikdörtgen orta boy borcama dökün. Biraz soğuduktan sonra üzerine meyveleri ,fındığı ,fıstığı dizin.daha sonra hazırlamış olduğunuz muzlu jöleyi üzerine dökün.5 dk kadar oda sıcaklığında bekletin, daha sonra buzdolabında soğumaya bırakın.soğuduktan sonra servis yapın.

15 Şubat 2011 Salı

Tahinli kuru baklava


    
Tahinli kuru baklava: oldukça bilinen bir lezzettir.hemen hemen bir çok blogcu arkadaşımda tarifi var,benimde blogumda bulunsun istedim. hala denemeyenler  varsa zaman kaybetmeden bu lezzeti tanıyın derim.




Malzemeler:
4 tane baklavalık hazır yufka
2-3 yemek kaşığı erimiş tereyağ
2 yemek kaşığı tahin
3 yemek kaşığı ceviz
3 yemek kaşığı şeker
üzeri için; pudra şekeri


Yapılışı:
 Birinci yufka tezgaha yayılıp üzerine tereyağ sürülür, bunun üzerine ikinci yufka serilir ve bunun da üzerine yağ sürülür. Üçüncü ve Dördüncü yufkayada aynı işlem yapıldıktan sonra,Dördüncü yufkanın üzerine tamamen kaplayacak şekilde  tahin, ceviz ve şeker ayrı ayrı serpilir.
Bu kat kat yufka çok sıkı olmayacak şekilde rulo haline getirilir, baklava dilimi şeklinde kesilir. Yağlı kağıt serilmiş  tepsiye dizilerek üzerlerine erimiş tereyağ sürülür.160 derecede üstü hafif pembeleşene kadar pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.Miktarı istediğiniz gibi arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Ben 1 paket hazır yufkayı bitirene kadar yaptım.Afiyet olsun.

14 Şubat 2011 Pazartesi

Ispanaklı gül böreği

Börekler konusunda seçiciyimdir ,ama Bu böreklerin tadı hala damağımda .tarif: Faika teyzeye ait .telif hakları onun yani :).sevgili arkadaşım  eran  yapmıştı. ikisininde  emeklerine sağlık diyorum, ve bu muhteşem böreği şiddetle tavsiye ederek,tarife geçiyorum.
  MALZEMELER:
   Hamur İçin;
  2 su  bardağı ılık su
  1/2 paket yuva kuru maya
  1 tatlı kaşığı tuz
 Alabildiği kadar un
  1 su  bardağı sıvı yağ(Hamuru açmak için)
    İç Harcı İçin;
  1/2 kilo kuzu ıspanak
  200 gr çökelek(lor peyniride olabilir)
  1 adet iri soğan
  1 yemek kaşığı biber salçası
  1/2 tatlı kaşığı tuz
  1 çay bardağı zeytin yağı
    HAZIRLANIŞI:
1.Ispanaklar ve soğanlar ince doğranır.Bir karıştırma kabında ıspanaklar ve soğan biber salçası , tuz , çökelek ile birlikte iyice ovularak öldürülür.Zeytin yağıda katılarak iç harcı hazırlanır
  2.Ilık suda maya eritilir.Tuz ve aldığı kadar un ilave edilip iyice yoğurulur, yumuşak bir hamur elde edilir.
  3.Hamur sıvı yağla yağlanır.Cevizden biraz büyük toplar halinde parçalara bölünüp 15 dkk beklemeye bırakılır.
  4.Dinlenen hamurlar yuvarlak biçimde açılır.İçine harç konur.Sigara böreği gibi sarıldıktan sonra, gül şeklinde kıvrılır.
  5.Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pembeleşene kadar pişirilir.Sıcak servis edilir.Afiyet olsun...:)

Mevlid Kandiliniz mübarek olsun

Mevlid kandili: İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber,Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) 571 yılında kameri aylardan Rebiü' l- evvel ayının 12.gecesi doğmuştur.Miladi takvime göre ise bu ,571 yılı Nisan ayının 20 'sine rastlamaktadır.Bu Mübarek geceye ''Doğum günü'' anlamında ''Mevlid kandili '' denir. Peygamberimiz' in (s.a.v.) doğum yıl dönümlerinde okunan mevlitleri saygı ve huşu içinde dinlemek,o'nun mübarek ruhuna salat ve selam okumak hiç şüphesiz Sevgili Peygamberimiz'e (s.a.v) olan sevgi ve bağlılığın bir ifadesidir.
herkezin kandili mübarek olsun.Allah 'cümle islam alemini, sevgili Peygamberimizin şefaatine nail olmayı nasip eylesin,günahlarımızı af eylesin. Amin.

13 Şubat 2011 Pazar

Tuzlu kurabiye

Tuzlu kurabiye daima bizim evde bulunur, hiç eksik olmaz.bu tuzlu kurabiyelerin tarifini almayan kalmadı sanırım.her ikram ettiğim misafir tarifi almadan gitmiyor J.denemek isterseniz tavsiye ederim .


Malzemeler:
1 su bardağı süt
 1 paket mahlepli kabartma tozu
1 su bardağı fındık yağı
250 gr margarin
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 yumurtanın sarısı (üzerine sürmek için)
Alabildiği kadar un


Yapılışı:
1.       Margarini oda sıcaklığına getirin.üzerine 1 su bardağı süt,1 su bardağı fındık yağını ,1 tatlı kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı şekeri ilave edin. güzelce karıştırın.
2.       Daha sonra azar azar un ekleyin,kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
3.       Yoğurduğunuz hamuru 10 dk bekletin. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın,  istediğiniz şekli  vererek fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün, haş haş tohumu ve ya susam serpin .160 derecelik fırında pişirin.

Tel şehriye salatası

  Şehriya salatasının  farklı versiyonlarına çok rastladım. bu tarifi ben kendi damak zevkime göre yaptım.tadı gayet güzel ve değişik oldu.
Malzemeler:
1 su bardağı tel şehriye
1 adet yeşil biber,  1 adet kırmızı biber
2 adet domates
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 demet maydanoz
1 adet limon
2 dal taze soğan( kuru soğanda  kullanabilirsiniz)
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı nane
Tuz

Yapılışı:
1.       Tel  şehriyeleri  bir miktar su ile pişirin. piştikten sonra suyunu süzdürün ,soğuk su ile yıkayın.
2.       Büyük bir karıştırma kabına geri kalan bütün malzemeyi güzelce doğrayın.üzerine şehriyeleri ilave edin.Limon suyu, zeytin yağı,nane,pul biber ,karabiber , ilave edin karıştırın.servis yapın.

12 Şubat 2011 Cumartesi

Ispanak borani

Ispanak borani yemeği,Hatay yöresine ait diye biliyorum, ama her yörenin kendine ait bir tarifi var. benim en çok sevdiğim sebze yemeklerinden biridir.en güzel yanı  piştikten sonra buzdolabında beklese bile lezzetinden hiçbir şey kaybetmiyor. Bu yemeğin  farklı  farklı versiyonları var. Antep usulü,içine süt katılan,salçalı olan vs. ben bu tarifi hep yaparım.son olarak içine bulyonda ekledim, gerçekten çok güzel oldu .ben etsiz yapıyorum ama siz isterseniz  içine et ekleyebilirsiniz.benim et ile aram iyi olmadığı için bu şekilde yaptım. Bu arada tuzlu yoğurt bulamazsanız ,yoğurtsuz pişirin daha sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz. o şekilde de nefis oluyor.

1 kg ıspanak
5 yemek kaşığı tuzlu yoğurt
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 tablet tavuk bulyon
2 adet kırmızı kurutulmuş biber
1 adet büyük boy soğan
4 yemek kaşığı sıvı yağ


2  su bardağı su

Yapılışı:
1 . Ispanakları büyük bir kaba doğrayın. Üzerine su ekleyerek 1 saat kadar suyun içinde bekletin.
2. 1 adet soğanı ince ince doğrayın ,tencereye aktarın.4 yemek kaşığı  sıvıyağ ile soteleyin.
3.ıspanakları güzelce yıkayın,süzdürün. Soğanların üzerine ıspanakları ilave ederek 2 dk kadar soteleyin. Nohut larıda ilave edin karıştırın.daha sonra  Üzerine 5 yemek kaşığı tuzlu yoğurt ilave edin ,2 su bardağı kadar su ekleyin.kaynamaya başladığında  tavuk bulyon, ve kırmızı kurutulmuş biberleride  ilave ederek  pişirin.

11 Şubat 2011 Cuma

Künefe

Blogumda künefe tarifi  zaten vardı, ama görüntüleri istediğim gibi olmadığı için onları yenilemek istedim. gece çekim yapmanın ne kadar sinir bozucu olduğunu bütün blogcu arkadaşlarım bilir.yine gece çekim yapmak zorunda kaldım, fakat bu görüntüler eski görüntülere göre biraz daha iyi..tarife buradan ulaşabilirsiniz.



9 Şubat 2011 Çarşamba

Tavuk döner (ev yapımı)


Geçen hafta  Pazar günü ,akşam menüsünde bu nefis  ev yapımı  dönerler vardı.Annemle birlikte yaptığımız,hazır dönerlerden daha leziz ve sağlıklı olan, bu döneri denemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.yapılışı çok pratik ve hiçte zor değil. Denedikten sonra dışarıdan döner alamayacaksınız. Babam : ‘’evde böyle güzel döner yapabiliyorsunuz madem, neden bu zamana kadar yapmadınız, bize dışarıdan aldırdınız? ’’ dedi. ve bizim için hazır döner olayı bitti.
Malzemeler:
10 adet  döner  ekmeği
Yarım kg tavuk göğüs (but etide  olabilir)
1 tatlı kaşığı köri baharatı
Yarım çay kaşığı karabiber
5 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 kg patates
100 gr kornişon turşu
Ketçap,mayonez.
1 çay bardağı ayçiçek  yağı
Sos için:
1 çay kaşığı kekik
2 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı:
1.       Tavuk etini 1 saat kadar buzlukta dondurun.daha sonra ince pirzola şeklinde doğrayın. Üzerine Sarımsak ,köri,karabiber,tuz , 1 çay bardağı ayçiçeği yağını ilave edip,harmanlayın.daha sonra  2 saat kadar terbiye olmasını bekleyin.
2.       Terbiye  olduktan sonra tencereye alın biraz su ile pişirin.
3.       Patatesleri  soyun,parmak şeklinde doğrayıp,kızartın.maydanozları ve kornişon turşularıda doğrayın.
4.       2 yemek kaşığı biber salçasını,yarım çay bardağı sıvıyağ ile karıştırın sos yapın.
5.       Hazırladığınız sosu döner ekmeğinin üzerine güzelce sürün .2  tane döner ekmeğini resimde gördüğünüz gibi  üst üste yerleştirin.
6.       Önce eti, daha sonra patates,maydanoz,turşu ekleyip mayonez ketçap sıkın.resimdeki gibi sarın.
7.       Sardığınız dürümleri fırın tepsisine yerleştirin,  10 dk kadar ısıtın. Sıcak servis yapın.Afiyet olsun.

8 Şubat 2011 Salı

Ekşi aşı

Ekşi aşı: İçli köftenin yanında yapılan, bir tür çorba gibidir .içli köfteyi  tamamlayan bir lezzettir.
Ekşi aşının  köftesini,  içli köfte için yoğurduğunuz köfteden yapıyoruz.  buradan köftenin  içindeki malzemeyi görebilirsiniz.ekşi aşı köftesinin iç harcını,  genelde iç yağı ile yapıyorlar.iç yağlı  çok ağır olduğu için , biz kıymalı yapıyoruz.siz damak zevkinize göre yapabilirsiniz. ekşi aşı için yaptığımız, köftelerin miktarını kase ile ölçtüm.o şekilde aktarıyorum.

Ekşi aşı

Malzemeler:
1 kase yuvarlanmış  köfte
1 kase minik içli köfte
1 su bardağı haşlanmış nohut(isteğe göre)
3 adet siyah havuç (sarı havuçta olabilir)
Yarım çay bardağı zeytin yağı(çiçek yağıda olabilir)
3 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı nar ekşisi
6 su bardağı su
 tuz
Yapılışı: 
     İçli köftesi için:  Köfteden ceviz büyüklüğünde  parçalar koparıp, yuvarlayın. parmağınızla içini oyun,içine  kıymalı harçtan koyun, minik içli köfte şeklinde kapatın. yuvarlak köfteler için:  köfteden nohut büyüklüğünde parçalar alın  ,yuvarlayın .açık bir servis tabağına birbirine yapışmayacak şekilde dizin.
1.       Havuçları soyun,  ikiye bölerek doğrayın.havuçları  tencereye alın, üzerine 2 diş rendelenmiş sarımsak,yarım çay bardağı zeytin yağını ilave edin.üzerine  bir  miktar su ekleyin, havuçlar yumuşayana kadar soteleyin.
2.       Sotelenmiş havuçların üzerine 3 yemek kaşığı  domates salçasını,nohut  ekleyip, biraz daha soteleyin.
3.       6 su bardağı suyu ilave edin,kaynamasını bekleyin.kaynamaya başlayınca  köfteleri  ve nar ekşisini,tuzunuda  ilave edip,pişirin. İçli köfte ile birlikte servis yapın. Afiyet olsun..

7 Şubat 2011 Pazartesi

İçli köfte (Oruk)


Herkese günaydın  arkadaşlar.Ve sonunda içli köfte tarifimle geldim.İçli köfte; yani buradaki adı ile oruk,yapımı çok zahmetli, artı extra beceri isteyen bir yemektir.Her yörenin kendine ait bir içli köfte tarifi vardır .Gördüğüm kadarıyla en çok Antakya yöresinin içli köftesi seviliyor.Burada bazı ev kadınları, evde yaparak,dışarıdan sipariş alıyor .Restaurantlar  , oteller, ev yapımı alıyor.Biz içli köfteyi haşlayarak değil,kızartarak pişiriyoruz.Bu şekilde hem daha lezzetli oluyor, hemde  dağılmamış kalıyor. Yağda kızaran ağır olur diye düşünüyorsanız, inanın ağır olmuyor. Aksine ne kadar yediğinizi fark etmeyecek kadar hafif  oluyor.Ama sonradan ne kadar yediğinizi  baskülde fark edersiniz, o kadarıda olsun yani.:).Tarifimiz şöyle
Köfte için:
1 kg köftelik bulgur (ince bulgur)
2 yemek kaşığı biber salçası
1 soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
500gr kırmızı yağsız dana eti
tuz


İç harcı için:
500 gr kıyma et
5 tane büyük boy soğan
100 gr ceviz içi
yarım çay kaşığı karabiber
yarım demet maydanoz


1. Bulguru tamamen ıslatın, 30 dk kadar ıslı bırakın.daha sonra köfte makinasında 2 defa çekin.Soğanı ve biberinide köfte makinasında çekin.Kırmızı dana etinide makinadan çekip,bütün malzemeyi tepsiye alın. üzerine  1 su bardağı un  ilave edin,.hepsini karıştırıp 10 dk kadar yoğurun.


2.Kıyma eti tencerede kavurun .Soğanları  robotta çekin, suyunu sıkın, kıyma etin içine ilave edin.Karabiber,kıyılmış cevizide ekleyin güzelce karıştırın .en son olarak 1 çay bardağı zeytin yağınıda ilave ederek karıştırın.Soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra kıyılmış maydanozuda ilave ederek, çok hırplamadan karıştırın .


Yapılışı: Kıyma makinasının, içli köfte başlığını takın.yoğurduğunuz köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar alın,makinanın içine yerleştirin.Resimde gördüğünüz büyüklükte parçalar alın ,iç harcını doldurup kapatın.Fritözde kızartın.
.
Not:içli köftenin fazla yağ içmesini istemiyorsanız, fritözde bol yağda kızartın.afiyet olsun.


6 Şubat 2011 Pazar

Çilekli Puflar


Bir haftadır  yeni  bir tarif, değişik bir tarif bulmak için paraladım kendimi resmen. :) ama sonunda istediğimi buldum galiba.bu güzel pufları Lezzet’ dergisinde  görüp vurulmuştum,Ama çilek mevsiminde olmadığımız için çilek beni endişelendiriyordu. 2 market gezdim çilek bulmak için, fakat yoktu.Sonunda  eve geldim . en son çare, babama söylemek geldi aklıma. söyledim oda bulursa alacağını söyledi .neyse  ki bulmuş.babam muzlu sevdiği için ben bir kısmınıda muzlu yaptım, isterseniz o şekilde de güzel oluyor.bu şeker pufları  sevgili  Balpare' nin ev sahipliği yaptığı ,-Sevgiliye özel tarifler- etkinliğine gönderiyorum, kendisine kolaylıklar diliyorum. Bu arada ziyaretçilerim yöresel  tariflerde olacak mı diye,sorular sormuşlar.yöresel  tariflerden  paylaşmak istediğim birden fazla tarif var.  içli köfte tarifim hazır bile,en yakın zamanda sizlerle paylaşacağım. Sevgiyle  kalın..

Malzemeler: 
2 yumurta
yarım paket yaş maya
1 su bardağı süt ,1 çay bardağı su
150 gr margarin
1 paket vanilya
300 ml krema
150 gr çilek dilimleri
Yarım su bardağı çilek reçeli
Aldığı kadar un
Yapılışı:
1.       Sütü geniş kaba alın.üzerine yaşmaya şeker ve suyu ekleyip eriyinceye kadar karıştırın.Yumurtaları,margarini ve vanilyayı ekleyin. Unu azar azar ekleyip yoğurun.
2.       Hamurdan  ceviz büyüklüğünde parçalar alın fırın tepsisine dizin.üzerini örterek mayalanmaya bırakın.
3.       Mayalanan hamurları 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin.Soğumaya bırakın.
4.       Soğuyan pufları enlemesine ortadan ikiye kesin ve alt parçaya çilek reçeli sürün.kremayı katılaşıncaya kadar çırpın ve krema sıkma torbasına doldurarak reçeli parçaların üzerine
sıkın.Çilek dilimlerini yerleştirip üst parçayı üzerine kapatın.Pudra şeker serpiştirerek servis yapın.

Not: pufları  bir gece buzdolabında bekletip öyle servis yaparsanız daha iyi oluyor, lezzeti tam oturmuş oluyor.