31 Mayıs 2011 Salı

Gül reçeli



Herkeze selamlar.sonunda ihmal ettiğim bloguma kısıtlı zamanımda tarif eklemeyi başardımm.biliyorum eskisi gibi sık yazamıyor,arkadaşlarımı takip edemiyorum.ama inanın bu benim elimde olan sebeplerden değil.Kardeşimin son sınavlarından dolayı babam evde internet ambargosu koydu.sınavları bitene kadar modemi söküp kaçırıyor:(.kurunun yanında yaşta yanıyor anlıyacağınız.Gelelim reçelimize.Bu reçeli yapalı 1 ay oldu ,ancak bugün paylaşmak kısmet oldu.İlk defa gül reçeli yaptım,renginede hayran kaldım doğrusu.Çok fotojenik duruyor değilmi?:).yakın zamanda sizlerle en son yaptığım harika gül şerbetininde tarifini paylaşacağım.kendinize cici bakın.Sevgiler..

Malzemeler:
150 gram kokulu gül yaprağı
1,5 kg toz şeker
2 su bardağı su
1 adet limonun suyu

1.Gül yapraklarını güzelce yıkayıp suyunu süzüyoruz.daha sonra yaprağın dibindeki beyaz kısımları makasla kesiyoruz(ben gülün yapraklarını koparmadan beyaz kısımlar gelmeyecek şekilde kestim).
2. Şekerin yarısı ile gül yapraklarını güzelce ovuyoruz.
3. Üzerine limon suyunu ilave ediyoruz,ağzı kapalı bir şekilde 2 gün buzdolabında bekletiyoruz.
4.Kalan. şeker ile şurup kaynatıyoruz,kaynamaya başladığı zaman içine gül yapraklarını ilave ediyoruz.
5. Reçel kıvamı alıncaya kadar kaynatıyoruz,kıvam alınca altını kapatıp ılıdıktan sonra kavanozlara dolduruyoruz

17 Mayıs 2011 Salı

Gelincik şerbeti


Herkeze günaydınlar ,sevgili ziyaretçilerim.4-5 ay önce bir ziyaretçim ; Antakya'da gelncik şerbeti içtiğini ve çok beğendiğini, tarifini vermemi istemişti.Henüz kış ayında olduğumuz için baharı bekleyip gelincikler açtığında yapacağımı söylemiştim.Malum bu aralar Kış ne gidiyor, nede kalıyor.Baharı tam anlamıyla yaşıyoruz bu günlerde .Az kaldı gelincik duasına çıkıcaktım ki; gelincikler dayanamadı halime açı verdi.:)Gelelim şerbetimize; gelincik şerbeti Osmanlı mutfağına ait ,ferahlatma amaçlı çok yapılan bir şerbetmiş.Rengi gördüğünüz gibi koyu kırmızı ve çok hoş duruyor,tadıda güzeldi.sulandırdıktan sonra bir kaç yaprak gül yaprağı ilave ederseniz gül aromasıda çok yakışıyor.Bu arada arka fondaki çiçeklerin şerbetle ne alakası var? derseniz,bende size hiç bir fikrim yok ,Anneciğimin çiçekleri bardakla uyum sağladığı için fon yaptım diyebilirim :).sevgiler..

2 su bardağı gelincik yaprağı
1 limonun suyu
Yarım çay kaşığı limon tuzu
Toz şeker(miktarı damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.)

Gelinciklerin sadece yapraklarını toplayın,pamuk toplar gibi baş kısmından çekin.daha sonra iç taraftaki siyah kısımları makasla kesin.Gelincik yapraklarını çok hırpalamadan su dolu bir kabın içine alın ,biraz su içinde bekletin(içinde böcek falan varsa su yüzüne çıkıyor).yıkayıp süzdürdükten sonra,1. Lt lik cam kavanoza ; önce gelincik yapraklarını alın,üzerine limon suyu ve limon tuzunuda ilave edin.1,5 su bardağı kadar suyuda ilave ederek biraz karıştırın,kavanozun kapağını sıkıca kapatın.4-5 gün ılık bir yerde bekletin.Rengi koyu kırmızı olmuş,ve yapraklarda beyaz olmuşsa, olmuş demektir.yaprakları süzgeçten geçirin şerbeti başka bir kaba alın.Üzerine istediğiniz miktarda şekeri ekleyip 1 lt kadar da su ilave edin,şeker eriyene kadar karıştın.Buzdolabında soğuduktan sonra servis yapın.Ben sulandırdıktan sonra içine 4-5 yaprak kadar gül yaprağı eklemiştim,hoş bir aroma vermişti tavsiye ederim.Şerbetimiz hazır.Afiyet olsun.

14 Mayıs 2011 Cumartesi

Limonlu kremalı puflar



Lezzet dergisinin ,Nisan sayısındaki bu pufları ilk gördüğümde denemeye karar verdim .sonuç; gayet güzel, ve pratik bir tatlı çıktı ortaya.Yağda kızarmış olması biraz ağır olabileceğini düşündürsede; tadının oldukça hafif ve lezzetli olması, beni ve tatlıyı çok beğenen Babamı sevindirdi.Çilekli puflardan sonra, bu puflarda favori tatlılar arasına girebilir :).
Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
Yarım paket yaş maya
1 yumurta
50 ml eritilmiş margarin
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
2.5 su bardağı un(ben 3.5  su bardağı kullandım)
Krema için:
1 paket dolgu kreması
2.5 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
Kızartmak için: Ayçiçek yağı
Üzeri için:Pudra şekeri


Yapılışı:
1.       Mayayı 1 su bardağı ılık süte ekliyoruz.Eriyinceye kadar karıştırıyoruz.Yumurta, tereyağı,pudra şekeri,vanilya ve unu mayalı süte ekleyip yoğuruyoruz.Ele yapışmayan,yumuşak bir hamur için, gerekirse un ilavesi yapıyoruz.Hamurun üzerine nemli bir bezle örtüp 1 saat mayalanmaya burakıyoruz.
2.       Dolgu kremasını süt ve limon kabuğu rendesi ile katılaşıncaya kadar çırpıyoruz.İnce uçlu krema sıkma torbasına dolduruyoruz.
3.       Yağı derin bir tavada ısıtın.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlıyoruz,ve yağda kızartıyoruz.Kızardıktan sonra kağıt havlu üzerine alıyoruz.Kremayı topların içine sıkıyoruz.Üzerine pudra şekeri serperek servis yapıyoruz.