23 Kasım 2012 Cuma

Antakya Kömbesi





Herkeze kucak dolusu sevgiler ,selamlar sevgili ziyaretçilerim.nerden başlasam bilemedim ki şimdi ?.son 1 yıldır blogumu saldım çayıra mevlam kayıra yaptım sanırım:).ama düğün tarihim 2 kere ertelenip 3üncü kez tarih belirleyince tabi haliyle biraz boşladım buraları.ama bütün arkadaşlarımı çok özledim.mail atıp beni merak eden soran arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum.unutulmamak güzel duygu :).son düğün tarihim 19 ocak 2013.herhangi bir değişme olmazsa ,umarım kısa sürede atlatırım bu maratonlu süreci .hepinize ayrı ayrı selamlarımı sevgilerimi gönderiyorum.ve sizi süper kömbe tarifimle baş başa bırakıyorum.
Kömbe Antakya’da özellikle Ramazan Bayramında her evde yapılan,içindeki 7 çeşit baharatın verdiği  mis kokusuyla mest eden,içinde yumurta olmadıgı için uzun süre bayatlamayan, tatlı bir kurabiye çeşididir .


Malzemeler:
2 su bardağı erimiş tereyağ 
1 su bardagı sıvıyağ
1 su bardağı süt
2 su bardağı pudra şeker
1 su bardağı mısır unu
1 yemek kaşığı kömbe baharatı
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un


Yapılışı:
Erimiş tereyağını yagını  yogurma kabına alıyoruz.
Süt,sıvıyağ,şeker ve kömbe baharatını ekleyip şeker iyice eriyene kadar karıştırıyoruz.
Un ,mısır unu ve kabartma tozunu yavas yavas ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.hamurun kıvamı elinizde bezelere ayırırken ne çok yumuşak ,nede çok sert olmayacak.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlıyoruz susama batırıyoruz.
Kömbe kalıplarımızın içine yerleştirip elimizle kalıbı çıkacak şekilde bastırıyoruz, tahta kalıp kullanıyorsanız biraz sert bir şekilde,slikon kalıp kullanıyorsanız yumuşak bir şekilde  tepsi veya sofraya ters çevirip kalıptan ayırıyoruz.
175 derecelik önceden ısınmış fırınımıza kömbelerimizi gönderiyoruz.
Üzerleri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
Not:bu tarifin ölçülerine göre 4  fırın tepsisi kadar  Kömbemiz oluyor.Kömbe çok uzun süre iyi muhafaza ettiğiniz sürece bayatlamayan bir kurabiyedir.hava almayan bir kavanozda agzı sıkı kapatılmış şekilde muhafaza ederseniz ,aylarca  taze kalacaktır.
 
Not: kömbe baharatını  Antakya’ da hazır karıştırılmış şekilde bulabiliyorsunuz,ama burada olamayan arkadaşlar için aktarlarda içindeki baharatları tek tek saydıgınızda size özel karıştırıpta verebilirler.içindeki baharatlar: (tarçın,yeni bahar,muskat,karanfil, zencefil, mahlep, dövülmüş damla sakızı)