28 Ocak 2011 Cuma

Pazı sarması




Hatay yöresine ait bir sarmadır.burdaki adıyla zılk sarması, hem lezzetli,hem besleyici,hemde vitamin olarak zengin bir sebze olan pazıyı, tüketmenin güzel bir yoludur .Pazı, Son derece lifli bir sebzedir, A, C, K vitamini açısından zengindir. Ayrıca E vitamini, magnezyum, potasyum, demir ve manganez içerir. Görme organlarına iyi gelen zeaksantin ve lutein adlı karotenoitler içerir.
Ülser, tümör, lösemi ve diğer kanserlerin tedavisinde kullanılır. Pazı suyu hemoroit ağrılarına, sindirime iyi gelir ve mide asidini dengeler. Kanser, Şeker hastalığı ve Kalp sağlığı için faydalıdır. neyse bu kadar sağlık bilgisi yeter sanırım :) tarife gelelim.




Malzemeler:
Yarım kg pazı
3 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı zeytin yağı
1 adet büyük soğan
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım su bardağı kıyılmış ceviz içi
Yarım demet maydanoz
tuz


Yapılışı:
1.       3 su bardağı pirinci güzelce yıkayın süzün.2 yemek kaşığı salçayı ekleyip karıştırın.yarım demet maydanoz,karabiber,ve ceviz içini ilave ederek karıştırın.son olarak zeytin yağını ve tuzu  ilave edin karıştırın.
2.       Pazıları çok pişirmeden haşlayın. Fotoğrafta olduğu  gibi parçalara bölün, çok kalın olmayacak şekilde  sarın  . sardığımız sarmaları tencereye dizin,Yaklaşık 2 su bardağı su ile pişirmeye koyun.kaynamaya başladıktan sonra 2 yemek kaşığı nar ekşisini sarmaların üzerine gezdirin,suyunu çekene kadar pişirin.

4 yorum:

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

nefiss görünüyorlar! ellerine saglik.. hayirli geceler..

Adsız dedi ki...

ANNEMİN EN ÇOK YAPTIĞI YEMEKLERDEN BİRİ..ELLERİNE SAĞLIK HEMŞERİM...

Duygu dedi ki...

Cok guzel gozukuyorlar elinize saglik. Acaba etlisi de yapiliyor mu pazi sarmasinin?

Öcal-Mutfak-Esra dedi ki...

merhaba duygu dunyası.zeytinyağlılar genelde etli yapılmaz burda,ama istersen sen etlide yapabilirsin .çok nadirde olsa, etli yapan bir kaç kişi tanıyorum .sevgiler.