Herkese günaydın arkadaşlar.Ve sonunda içli köfte tarifimle geldim.İçli köfte; yani buradaki adı ile oruk,yapımı çok zahmetli, artı extra beceri isteyen bir yemektir.Her yörenin kendine ait bir içli köfte tarifi vardır .Gördüğüm kadarıyla en çok Antakya yöresinin içli köftesi seviliyor.Burada bazı ev kadınları, evde yaparak,dışarıdan sipariş alıyor .Restaurantlar , oteller, ev yapımı alıyor.Biz içli köfteyi haşlayarak değil,kızartarak pişiriyoruz.Bu şekilde hem daha lezzetli oluyor, hemde dağılmamış kalıyor. Yağda kızaran ağır olur diye düşünüyorsanız, inanın ağır olmuyor. Aksine ne kadar yediğinizi fark etmeyecek kadar hafif oluyor.Ama sonradan ne kadar yediğinizi baskülde fark edersiniz, o kadarıda olsun yani.:).Tarifimiz şöyle
Köfte için:
1 kg köftelik bulgur (ince bulgur)2 yemek kaşığı biber salçası
1 soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
500gr kırmızı yağsız dana eti
tuz
İç harcı için:
500 gr kıyma et
5 tane büyük boy soğan
100 gr ceviz içi
yarım çay kaşığı karabiber
yarım demet maydanoz
1. Bulguru tamamen ıslatın, 30 dk kadar ıslı bırakın.daha sonra köfte makinasında 2 defa çekin.Soğanı ve biberinide köfte makinasında çekin.Kırmızı dana etinide makinadan çekip,bütün malzemeyi tepsiye alın. üzerine 1 su bardağı un ilave edin,.hepsini karıştırıp 10 dk kadar yoğurun.
2.Kıyma eti tencerede kavurun .Soğanları robotta çekin, suyunu sıkın, kıyma etin içine ilave edin.Karabiber,kıyılmış cevizide ekleyin güzelce karıştırın .en son olarak 1 çay bardağı zeytin yağınıda ilave ederek karıştırın.Soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra kıyılmış maydanozuda ilave ederek, çok hırplamadan karıştırın .
Yapılışı: Kıyma makinasının, içli köfte başlığını takın.yoğurduğunuz köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar alın,makinanın içine yerleştirin.Resimde gördüğünüz büyüklükte parçalar alın ,iç harcını doldurup kapatın.Fritözde kızartın.
.
Not:içli köftenin fazla yağ içmesini istemiyorsanız, fritözde bol yağda kızartın.afiyet olsun.
39 yorum:
Esracım me diyeyim bilemedim süpeer olmuş içli köftelerin.Eşim çok seviyor mutlaka deneyecem en yakın zamanda.Ellerine sağlık canım.
içli köfteye bayılırım. haşlamasına da kızartmasınada her türüne acığımm nası güzell görünüyorlar ellerine saglık valla..ben bir kere denedim haşlama yapmıştım. kızartmasınıda deniycem.
Ellerine sağlık canım,bayılırım içli köfteye...
Sevgilerimle
çok güzel görünüyorlar.çok severim.kayınvalidem antepli olarak çok güzel yapar.kendisinden rica etme zamanı gelmiş anlaşılan ellerine sağlık
bir ben yapmadım bu tarifi aslına bakılırsa korktum beceremem diye :)) bak bu sır olsun aramızda hehehe
canım şahane olmuş ellerine sağlık
afiyet bal olsun
sevgiler
çok güzel gözüküyor,kendim yemiyorum ama her zaman eşim ve özel misafirlerim için yapıyoruum eline sağlık ve emeğine....
ben en çok kızartma olanını seviyorum.ellerine saglık.
Icli kofteye bayilirim, nefis gozukuyor. Biz bir de yumurtaya bulayip kizartiriz. O zaman da cok nefis oluyor.
Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyorlar. Bence de bunu yapmak maarifet istiyor. Ama yemesi harika olurdu.
Sevgiyle kal.
oy, oy, oy ben o içli içli köfteleri yemem mi şimdii :)) ellerinize sağlık....güzeeeel köpüklü bir de yayık ayranı yemede ne yap değil mi...
mmmmmmmm....yummy yummy!
olsada yesem suanda ellerine saglik gulum kofteler cok guzel,leziz ve muntazam duruyorlar.
sevgilerimle...
kesinlikle süper görünüuyorlar. ellerine sağlık canım.
Annem de bizim memleketin içli köftesini çok güzel yapar ama Hataylı bir arkadaşım oruk yedirdikten sonra gerçek içli köftenin bu olduğuna karar verdim.
Ellerine sağlık arkadaşım...
Ellerine sağlık esracımm çok güzel görünüyorlar daa önce sizin içli köftelerinizi tatma şansım olmuştu bi ara tekrarı temennisiylee:)))
İçli köfte sizin yaptığınız gibi bol yağda kızarınca çok güzel oluyor..
Ellerinize sağlık..
Hep yapılacaklar listemde kendisi ama bi türlü olmadı.Çok güzel görünüyorlar emeğinize değmiş.Ellerinize sağlık.
MUHTEŞEM,YEMESİNE DOYAMADIĞIM YAPMASINI BİLMEDİĞİM TEKYEMEK
ah ah ah! napicam ben , cok canim cekti :) tatlim, harika görünüyorlar! ellerine emegine o güzel gönlüne saglik! afiyet sifa olsun!
cici sevgiler
canım nasıl istedi, şimdi olsa bu saatte yerim vallahi, ellerine sağlık...
bu köfte cesidine bayiliyorum,heryer de her zaman her sekilde sicak soguk yenebiliyor,ama sizin tarziniz daha degisik hos olmus ellerinze saglik,sevgiler iyi günler diliyorum.
Muhteşem görünüyorrr, ben de bi kere yapmıştım ama o kadar sert olmuştu ki, tam kafaya atsan kafa yarılır kıvamıydı :(
Bu arada yolunuz düşerse ben de beklerim :)
www.sehrindansi.blogspot.com
tek kelimeyle muhteşem olmuş.ellerine sağlık..bloğunu da yemeklerini de çok beğendim esracığım.bu arada içli köfte mKİNESİ ilgimi çekti.nereden bulabilirim acaba.sevgiler..
esracım oruğun yanına ekşi aşıda iyi gider şöyle bool iç yağıyla,onunda tarifini paylaşsan ne güzel,yemede yanında yat misali :)
çok pratik ve nefis olmuş:) eline sağlık
sevgilerimle..
hepinize güzel yorumlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.
adsız kullanıcı : ekşi aşı tarifide hazır :) dün yoğun olduğum için yazamadım. 2 sinide aynı anda yayınlamak istemiştim ama kısmet yetiştiremedim.
defneylelebirlikte: yorumun için tşk ederim canım. makinanın adı, et kıyma makinası olarak hemen hemen bütün markalarda var.içli köfte aparatı makinanın yanında veriliyor zaten. makinayı incelemek isterseniz bu adresten
http://www.kaptagel.com/default.asp?git=9&urun=67043
bakabilirsiniz
Süper olmuş ellerinize sağlık,bunun makinesini edinmek lazım ozaman işler kolaylaşıyor.
Ben bu kadar sıcak ve maharet dolu bir blogu nasıl olduda bu kadar geç keşfettim??Üstelikte Hatay'lı..Nefis lezzetler olacağı kesin zaten.ellerinize sağlık.İçli köfteye bayılırım ama zahmetli olduğu için nadiren yaparım.Bu içli köfte aparatını ve makinasını nasıl ve nerden temin edebilirim haftalardır onun telaşı ve araştırması içerisindeyim.Yardımcı olabilirmisiniz??
Limon çiçekleri: yorumun beni gerçekten çok mutlu etti.bu blogun sıcak olmasının en büyük sebebi, sıcak kanlı, tatlı dilli, ziyaretçilerimin olmasıdır.sorduğunuz soruya gelince.yukarda yorumumda belirttiğim gibi, bu makinanın adı ,et kıyma makinası olarak biliniyor.bilenen markaların hemen hemen hepsinde vardır. içli köfte başlığınıda makinanın yanında veriyorlar .zaten içindeki parçalarda mevcut.beyaz eşya satan bütün bayilerde bulabilirsiniz. bizim makinanın markası (national kıyma makinası) umarım yardımcı olabilmişimdir.sevgiler.
Esra merhaba. Tam damak tadıma uyan tarifler var, tarifleri okurken kendimden geçtim. Ellerine sağlık.
İrok çok güzel görünüyor doğrusu. Bayılırım. Ikbebet de fena değil ama şrokun yanına bile yaklaşamaz. Kızartılan şeyler daima daha güzel oluyor sanki :)
Sevgili Esra,Antakya çok güzel,Antakyalı'lar çok sıcak ve çok güzel insanlar,yemekleri de ayrı güzel yöresel yemeklerin tariflerini bizlerle paylaştığın için teşekkürler.Eline sağlık....Ben Antakya'ya geldiğimde gelincik şurubu duymuştum.Onun tarifini de paylaşırsan sevinirim.Sevgiler.
zarafet,mutfak gazetesi: yorumun için çok teşekkür ederim. elimden geldiği kadar en güzelini sizlerle paylaşmaya çalışıyorum, umarım yardımcı oluyorumdur. gelincik şurubuna gelince ,gelincikler henüz açmadı, açar açmaz şurubunu yapacağım. önce kendim test ederek, daha sonrada sizlerle paylaşacağım.sevgiler.
interesante receta. No se si lo conseguiré pero intentaré prepararla.
interesante receta. No se si me saldrá bien,pero lo intentaré.
Selam canım ben de Anatakyalıyım oruğun da süper görünüyor çok lezzetli olmuştur kesin eline sağlık.
peki makinası olmayanlar napsın :)
Benim sorum,iç harca konulacak kıyma yağlı mı olacak?
Teşekkürler
merhaba.sorunuzu yeni gördüm.içli köftenin kıyması kebap yaptıgımız kıymanın yağ oranıyla hemen hemen aynıdır.çok yağlı olursa ağır olur.yağı az olur köfteliği fazla olursa iç harcı kuru olur.normal köfte ,kebap yaptıgımız kıymanın yağ oranı kadar olmalıdır.umarım yardımcı olabilmişimdir.
Çok severim içli köfteyi ellerinize sağlık hep denemek istemişimdir ama hep başlamadan yarım bırakmışımdır. Bu tarifi kesin deniyicem,haşlamadan direk mi kızartıyoruz acaba ? Teşekkürler :))
merhaba. Levazım Gıda olarak makalenizi çok beğendik. içli köfte sektöründe faaliyet gösteren firmamız tarifi kullanmak istiyor
Yorum Gönder