24 Aralık 2010 Cuma

Aşure



Aşureyi sevmeyen yoktur bence.ben çok severim ev halkıda çok sever . genelde muharrem ayında yapılır  ,ama biz muharrem ayını bekliyemediğimiz dönemlerde de yapıyorum. bir defasında gece aşure yapmıştım sabah tadına bakarım diye yemedim.1 gecede  12 kase bittiğini hatırlıyorumda, sevmeninde ötesine gitmiş gibi bizimkiler.sabah kalktığımda 1 kaseyi zorla alabilmiştim ellerinden J.her neyse gelelim tarifimize  .ölçüler ideal aşure ölçüleri, 2 defa oldu  bu tarifi yapıyorum. fotoğrafı sevgili  asistanım eran çekti.teşekkürler eran.
MALZEMELER;
  • 1,5 su bardağı aşurelik buğday
  • yarım su bardağı nohut
  • yarım su bardağı kurufasulye
  • yarım su bardağı kuru üzüm
  • 10-12 adet kuru kayısı
  • yarım su bardağı badem (suda bekletilmiş kabuğu soyulmuş)
  • 6-7  adet kuru incir
  • 1 adet elma
  • 2 su bardağı şeker(şeker miktarını damak tadınıza göre arttırabilirsiniz)
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
  • Tarçın
  • 1 su bardağı süt
  • 6-7  adet  hacı hurması  (kabuğu soyulmuş)
  • yarım su bardağı portakal kabuğu reçeli
YAPILIŞI;
  1. Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.
  2. Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.
  3. Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın. Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve  üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın.
  4. Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirir.Ben sulu yapyorum. Sebebi  aşure piştikten 1 saat kadar sonra katılaşmaya başlıyor. Ayrıca biz sulu seviyoruz.)
  5. Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin mikaterını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirdiniz.)10-15 dakika kadar daha kaynatın.
  6. Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri  ve yer fıstığını ilave edin. Bir çimdik tuz katın ve karıştırın. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağısoğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığınışasta ilave edebilirler)
  7.  üzerine Tarçın ,dövülmüş fıstık,ve badem serpin .

4 yorum:

Eran dedi ki...

ay canım ellerine saglık tarif benimki gibi beraberde yeriz inş kısmetse:-)

Melos dedi ki...

Erancım senin aşureni yemek kısmet olmadı ama esramınki kimseninkine benzemiyo bence sende yemedin...


Demi aşkımmm hadi bakalım cnmm döktür bakalım da bizde faydalanalım çikolatalı bişey de olsun ama yaa...Olmaz şimdi aşure yiyip de çikolatalı yememek anladın sen...Ellerine sağlık aşkım şimdiden

Eran dedi ki...

yedim bi kere:-) ama anneminkinide es geçmemek lazım kaç yıllık tecrübe.. bekleriz hayatım mutlaka ama parmaklarını güvenceye alda gell;-)

Melos dedi ki...

oooo faika teyzemin tecrübesini zaten es geçmem...
Ama ben senin yaptığını kestetmiştim cnm