Herkeze kucak dolusu sevgiler ,selamlar sevgili ziyaretçilerim.nerden başlasam bilemedim ki şimdi ?.son 1 yıldır blogumu saldım çayıra mevlam kayıra yaptım sanırım:).ama düğün tarihim 2 kere ertelenip 3üncü kez tarih belirleyince tabi haliyle biraz boşladım buraları.ama bütün arkadaşlarımı çok özledim.mail atıp beni merak eden soran arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum.unutulmamak güzel duygu :).son düğün tarihim 19 ocak 2013.herhangi bir değişme olmazsa ,umarım kısa sürede atlatırım bu maratonlu süreci .hepinize ayrı ayrı selamlarımı sevgilerimi gönderiyorum.ve sizi süper kömbe tarifimle baş başa bırakıyorum.
Kömbe Antakya’da özellikle Ramazan Bayramında her evde yapılan,içindeki 7 çeşit baharatın verdiği mis kokusuyla mest eden,içinde yumurta olmadıgı için uzun süre bayatlamayan, tatlı bir kurabiye çeşididir .
Malzemeler:
2 su bardağı erimiş tereyağ
1 su bardagı sıvıyağ
1 su bardağı süt
2 su bardağı pudra şeker
1 su bardağı mısır unu
1 yemek kaşığı kömbe baharatı
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un
Yapılışı:
Erimiş tereyağını yagını yogurma kabına alıyoruz.
Süt,sıvıyağ,şeker ve kömbe baharatını ekleyip şeker iyice
eriyene kadar karıştırıyoruz.
Un ,mısır unu ve kabartma tozunu yavas yavas ekleyerek kulak memesi
yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.hamurun kıvamı elinizde bezelere
ayırırken ne çok yumuşak ,nede çok sert olmayacak.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlıyoruz
susama batırıyoruz.
Kömbe kalıplarımızın içine yerleştirip elimizle kalıbı
çıkacak şekilde bastırıyoruz, tahta kalıp kullanıyorsanız biraz sert bir
şekilde,slikon kalıp kullanıyorsanız yumuşak bir şekilde tepsi veya sofraya ters çevirip kalıptan
ayırıyoruz.
175 derecelik önceden ısınmış fırınımıza kömbelerimizi
gönderiyoruz.
Üzerleri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
Not:bu tarifin ölçülerine göre 4 fırın tepsisi kadar Kömbemiz
oluyor.Kömbe çok uzun süre iyi muhafaza ettiğiniz sürece bayatlamayan bir
kurabiyedir.hava almayan bir kavanozda agzı sıkı kapatılmış şekilde muhafaza
ederseniz ,aylarca taze kalacaktır.
Not: kömbe baharatını
Antakya’ da hazır karıştırılmış şekilde bulabiliyorsunuz,ama burada
olamayan arkadaşlar için aktarlarda içindeki baharatları tek tek saydıgınızda
size özel karıştırıpta verebilirler.içindeki baharatlar: (tarçın,yeni
bahar,muskat,karanfil, zencefil, mahlep, dövülmüş damla sakızı)
25 yorum:
Ben hurmalısına bayılırım. Ama bizim yaptığımız tarif çok farklı. İçine süt konmaz, kabartma tozu konmaz, hatta mümkünse eskilerdeki gibi vita yağı kullanılır.
ve tüm ramazan her mahalledeki fırından kömbe kokusu yayılır. Harika zamanlardır.
Elinize sağlık.
hayırlı olsun esra,allah devamını getirsin,eline sağlık bu arada
nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
oyyy bittiğim eridiğim andır..nefisss
tatlı telaşlar zamanı demek,ne güzel..Kömbenin baharatını okuyunca ne kadar güzel kokulu bir tatlı diye düşündüm,hiç yemediğimden merak ettim şimdi.
iyi aksamlar canim ,sayfani dolanmaya geldim ,yarin misafirim gelecekte güzel tariflerine bir bakayim dedim,ellerine saglik cok güzel tariflerin.
Öff bu ne yaaaa. Şahane bir lezzet. bayıldım Ellerinize sağlık...
Bu arada şu tahta şekil vericiden adınıda bilmiyorum ya mutlaka alacağım ben..
ellerine sağlık canım süper görünüyor :)
ellerinize sağlık, enfes görünüyor...
Canım olsun geç olsun güç olmasın.Her işte bir hayır vardır dee seen bol bol heyecanını yaşa mutluluğunu yaşa. Bunlar çok güzel günler. Kömbeyide ben satınalıyordum pazarda bir kadın vardı her hafta alırdımondan amaartık gelmiyor bence süper birlezzet.seninde ellerine sağlık
Mutlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum.
Sevilerimle.
Mutlu yıllar
eline sağlık ben de Antakyalıyım seni de daha önceden görmüştüm biliyorum Antakyanın neresindensin canımayrıca face'in varmı ordan da görüşürdük iyi olurdu 2 Antekeli blogcu olarak;)
Imm çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık
Bu en mutlu günlerinin tadını çıkar. Gençlik çarçabuk geçiyor. Sama mutlu ve şanslı bir yaşam diliyorum.
Ellerine sağlık aynı kalıptan bende de var aynı tarifle yapacağım sevgiler...
süper görünüyor takipteyim sizde beni takip ederseniz çoook sevinirim:))
Very quickly this web page will be famous amid all blog users, due to it's good posts
Stop by my website: buying a car
Feel free to visit my blog ... buying a car with bad credit,buy a car with bad credit,how to buy a car with bad credit,buying a car,buy a car,how to buy a car
Bayıldım bu kalıba ..Ama bu blog neden kasımda kalmış?Umarım iyisindir?
Sevgiler,
görüntüsü harika
yöresel lezzetlere bayılıyorum ellerine sağlık......
NEFİS OLMUŞ ELİNE SAĞLIK:) TAKİPTEYİM BENDE BEKLERİM:) SEVGİLER
S.A.Hemşerim.Antakyalı olduğunu yazmışsınız bende kırıkhanlıyım.takipteyim seni artık.kömbede çokkk lezzeti görünüyor.Ellerine sağlık...
merhabalar,
sayfanızı yeni keşfettim çok beğendim :)) Kömbe kalıplarımı eşim dün Antakya'dan hediye getirdi, çok sevindim, hemen tarif aramaya başladım. Sizi izlemeye aldım, bana da beklerim :)
http://fatoscatadlar.blogspot.com.tr/
sevgiler,
Kömbe baharatı ve kömbe kalıbını www.hataydanal.com sitesinden temin ettim.Çok memnun kaldım.
Yorum Gönder