30 Nisan 2011 Cumartesi

Kete

Kete :hamur işleri içinde en sevdiklerimdendir. Çeşitli şekillerde, farklı yörelere göre kete tarifleri var.Erzincan,Kars, v.s  .Buda Şefika teyze ketesi J.Ben çok beğendim .ellerine sağlık  Şefika teyze.
Hamur için:
3 su bardağı su
1 paket margarin
1 paket maya
Şumra,az miktarda tuz,
İç harcı için:
1 su bardağı çekilmiş buğday
3 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Tarçın
Yarım su bardağı Ceviz içi
Üzeri için:  çörekotu

Yapılışı:
1.       1 paket margarini oda sıcaklığına getiriyoruz,karıştırma kabına alıyoruz.Başka bir kabta 3 su bardağı ılık suya; 1 paket yaşmaya, ve bir çimdik  tuz  ilave ederek mayayı eritiyoruz.Mayalı karışımı margarinin üzerine ilave ederek karıştırıyoruz.Daha sonra üzerine azar azar un ekleyerek poğaça hamuru kıvamında bir hamur elde ediyoruz.Hamuru ılık bir ortamda üzerini örterek  mayalanmaya bırakıyoruz.
2.       Çekilmiş buğdayı ,3 su bardağı su ile açılana kadar pişiriyoruz.Piştikten sonra üzerine; tarçın,ceviz,şeker ilave ederek karıştırıyoruz.
3.       Mayanlanmış hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak tepsiye diziyoruz.Daha sonra yuvarlak şekilde açıyoruz.İçine harcı koyuyoruz, katlayarak tepsiye diziyoruz.Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. Çörek otu serperek pişiriyoruz.

21 Nisan 2011 Perşembe

Çikolata soslu kek

Şimdi bu kek ;bizim evde en çok pişen kek ödülüne layık bir kektir..Annem haftada 2 defa muhakkak bu kekten ister .Öyle çok yaptım ki; artık dakika tutuyorum her yaptığımda dahada çabuk yapıyorum :)).en son rekor 6 dakika olmuştu.Annemin ve hane halkının en çok sevdiği bu keki keşif ettiğim gün ;ilerde ne olacağını bilmemişim tabi ,yok böyle bir zulüm kardeşim ..:( bir defasında uykumdan uyandırıp '' Kızım şu senin kekinden yapsana, canım istedi;bak yap geri uyu ,2 gün boyunca uyu istersen yavrum hadi kalk ''demişti. :D neysee Anne diyorsa mecbur 400 kere bile olsa yapmak lazım değilmi?.gelelim tarifimize;tarif zaten blogda mevcut ,ama ben pratik olsun diye Muffin kalıpları yerine kare borcamda pişiriyorum.bu tarifi 45 dakikalık tarifler etkinliğine gönderiyorum,Öznur arkadaşıma kolaylıklar diliyorum.Tarif için tıklayın

14 Nisan 2011 Perşembe

Susamlı çubuklar



Benim sık yaptığım tuzlu kurabiye hamurunu; bu sefer çubuk şeklinde yaptım,çok beğenildi.bu hamur beni hiç yanıltmaz ,dokusu hep güzel şekil alır ,ve ağızda dağılan lezzetli bir tadı var.Artık tarifini almak isteyenlere tarif vermekten yorulduğum için, tarifi direk buraya yazıyorum .Aile üyelerine duyurulur:).

Malzemeler:
200 gr tereyağ
1 çay bardağı taze yoğurt
Yarım çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 paket mahlepli kabartma tozu
1 yumurta(akı içine ,sarısı dışına)
1 yemek kaşığı sirke

yarım yemek kaşığı nişasta
Alabildiği kadar un (yaklaşık 5-6 bardak kadar)

Yapılışı:
Tereyağını oda sıcaklığına getiriyoruz,karıştırma kabına alıyoruz.üzerine yumurta akı,zeytinyağı ,şeker ve tuzu ilave ederek güzelce karıştırıyoruz.daha sonra  yoğurt ,sirke , kabartma tozunuda  ilave ediyoruz,karıştırıyoruz. Daha sonra azar azar un ekleyerek, kulak memesi yumuşaklığında hamur elde ediyoruz.Hamuru 10 dk dinlendiriyoruz.daha sonra hamurdan büyük parçalar alarak servis tabağı büyüklüğünde ,çok ince olmayacak şekilde açıyoruz.açtığımız hamurları bıçakla şerit halinde 1,5  santim aralıklarla kesiyoruz.Daha sonra şeritleri önce yumurta beyazına, sonra susama batırıyoruz,yağlı kağıt serili fırın tepsisine alıyoruz.170 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişriyoruz.

10 Nisan 2011 Pazar

Firikli Aş



Hatay yöresine ait;oldukça lezzetli, ve besleyici bir pilavdır.

1 su bardağı firik
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 çay bardağı arpa şehriye
4 su bardağı tavuk suyu
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı haşlanmış nohut
tuz

Yapılışı:
1 çay bardağı arpa şehriyeyi tencere alıyoruz,üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ ilave ederek şehriyeler pembeleşene kadar kavuruyoruz.Pembeleşen şehriyelerin üzerine bulgur,nohut ve firiği de ilave ederek 2 dk kadar soteliyoruz.Daha sonra üzerine 4 su bardağı tavuk suyu,  tuz ilave ederek , orta ateşte pişiriyoruz.Patates veya nohut sulusu ile servis yapabilirsiniz.İsteğe göre  etli  veya tavuklu yapılabilinir.Afiyet olsun




4 Nisan 2011 Pazartesi

Bisküvili Elma tatlısı

Merhabalar Sevgili ziyaretçilerim.Öncelikle hepinize bana gönderdiğiniz mailler, ve güzel yorumlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum.Sizlerin sayesinde mutfakla küs kalamıyoruz.Ama bu güzel tatlı benim mutfağımdan değil,  Şefika teyzenin mutfağından, Melahat ablacığımın o maharetli ellerinden çıktı.Öyle pratik, öyle lezzetli ,öyle hafif ki; anlatılmaz yaşanır,o yüzden hemen deneyin J . tadına bakar bakmaz sanki önümden kaçıracaklarmış gibi ,fotoğrafını çekme anını görmeniz lazımdı. Evin en ışıklı köşesini bulayım diye,evin bütün köşelerini turladım.Her neyse ikinci dilimi almak geçsede aklımdan;almadım çünkü 5 çayı kotasını fazlasıyla aşmıştım zaten.Melahat ablacığımın ellerine sağlık diyorum. Bu tarifi 45 Dakikalık  tarifler etkinliğine ev sahipliği yapan, Öznur arkadaşıma gönderiyorum,kendisine bol katılımlı bir etkinlik diliyorum..

Malzemeler:
1 paket sade pötibör bisküvi
4-5 adet elma
2-3 çorba kaşığı şeker
1 su bardağı kuru üzüm
1 paket muzlu puding
Üzeri için: mevsimine göre meyveler
1 paket krem şanti

Yapılışı:
1.       Dikdörtgen borcama , 1 paket pötibör bisküviyi kırarak yayıyoruz.
2.       Elmaları soyuyoruz,büyük küpler şeklinde doğruyoruz,tencereye alıyoruz.üzerine 1 su bardağı kuru üzüm , 2-3 yemek kaşığı şeker,ve bir miktar su ile yumuşayana kadar haşlıyoruz.yumuşadıktan sonra süzgeçe alarak iyice suyunu süzdürüyoruz.daha sonra borcama bisküvilerin üzerine yayıyoruz.
3.       Muzlu pudingi  tarife göre hazırlıyoruz .ılık şekilde borcama yayıyoruz.
4.       Krem şantiyi hazırlıyoruz,dolabta soğuduktan sonra üzerini krem şantiyi sürüyoruz,meyvelerle süslüyoruz.1 saat kadar buzdolabında beklettikten sonra servis yapıyoruz.

1 Nisan 2011 Cuma

İncir tatlısı

Hepinize Günaydınlar ,Hayılı cumalar sevgili ziyaretçilerim.Havalar yavaş yavaş ısınıyor, baharın geldiğini görmek gerçekten çok güzel ,ve canlılık veren bir duygu.Badem çiçeklerinin o muhteşem görüntüsüne bayılıyorum ,sonra ayılıyorum J.Bu aralar mutfakla limoniyiz demiştim,yavaş yavaş mesafeleri aşıyoruz herhalde.Dün bu güzel tatlıyı yaptıktan sonra ;ne mesafe kaldı ,ne durgunluk ,nede dargınlık.J Sevgili Yasemin hanımın sitesinde görmüştüm ,aylar evvel deneme listesine girmişti;lakin yapmak ancak dün kısmet oldu.şimdi diyorum keşke daha önceden deneseymiştim,bu tatlı bu kadar beklemeyi hak etmemiş. Gerçekten çok lezzetli ve yapımıda zahmetli değil.Yasemin hanıma bu güzel tatlı tarifini bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyorum.Ben tarifte çok ufak değişiklikler yaptım, daha iyi oldu .Tarifi aynen onun yazdığı şekilde aktarıyorum.Fotoğraflar çok acil çekildiği için ,istediğim gibi çıkmadı.Başka fotoğrafta olmadığı için bunlarla  idare ediyoruz artık.


Malzemeler:
Kek için:
6 adet küçük doğranmış kuru incir
1 su bardağı ceviz içi
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Şerbet için:
1,5 su bardağı soğuk su
1 yemek kaşığı  nescafe
1/2 su bardağı şeker

Muhallebi için:
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un(ben 4 yemek kaşığı kullandım)
1 litre süt
5 yemek kaşığı şeker (ben 6 kaşık kullandım)
2 yemek kaşığı tereyağ
1 paket toz krem şanti

Yapılışı:
1.       Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpıyoruz.
2.       Un ve kabartma tozunu beraber eleyip yumurtalı karışıma azar azar ekliyoruz.
3.       Ceviz ve incileride ilave ediyoruz,kaşık yardımı ile karıştırıyoruz.
4.       Karışımı geniş bir borcama döküyoruz.(ben dikdörtgen borcamı yağlayarak  döktüm)(önemli olan keki döktükten sonra 1 parmak boşluk kalmalı muhallebi taşmasın diye).
5.       Fırında 160 derecede pişiriyoruz.incirli tatlıların düşük ısıda pişmesi gerekiyormuş ,o yüzden çabucak pişsin diye acale etmiyoruz.piştiğini anlamak için kürdan testi yapıyoruz.

Şerbet:
1.       Bir kasede su ,şeker  ve nescafeyi karıştırıyoruz.şerbeti pişirmiyoruz.
2.       Pişen sıcak kekin üzerine delikler açıyoruz , soğuk şerbeti döküyoruz.


Muhallebi : (kek fırında pişerken muhallebiyi hazırlıyoruz.)

1 .Paket Krem şanti ve tereyağ haricindeki tüm malzemeyi tencerede karıştırın.daha sonra sütü azar azar ekleyerek tencereyi ocağa alın.
2.Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz,daha sonra 2 yemek kaşığı tereyağ ekliyoruz.(ben 1 kaşık kullandım)
3. piştikten sonra ocaktan alıyoruz .Yaklaşık 5 dk kadar muhallebiyi ılımaya bırakıyoruz.sonra 1 paket toz krem şantiyi ekleyerek çırpıyoruz.
4.Şerbetlenen kekin üzerine ,ılınan muhallebiyi döküyoruz.buzdolabında 2-3 saat kadar bekletiyoruz.üzerine tarçın ,ceviz veya incirle süsleyerek servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun.