31 Aralık 2010 Cuma

Domatesli Aş



Yine Antakya yöresine ait bir yemek ,domatesli aş .ve yine sıkça yaptığımız yemeklerdendir.
 denemediyseniz denemeğe değer diyorum ve tarife geçiyorum

 Malzemeler:
2 su bardağı bulgur 
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı salça biber
1 çay kaşığı kimyon,1 tatlı kaşığı tuz
3  tane orta boy domates
1 adet orta boy soğan
1 adet yeşil biber
1 çay bardağı zeytinyağı

1 su bardağı haşlanmış nohut
Yapılışı: Soğanları ve biberi zeytin yağında soteleyin .kabuğu soyulmuş doğranmış domatesleride ekleyip 3 dk kadar soteleyin .salça biber ve salçayıda ekleyip üstüne 2,5 bardak kaynar su ilave edin 1 su bardağı haşlanmış nohutu ilave ediyoruz.5 dk kadar kaynadıktan sonra bulgur ,tuz ve kimyonu ekleyin ,kapağını kapatın. suyunu tamamen çekmeden altını kapatın(biz hafif cıvık kıvamda seviyoruz bu pilavı) . 10 dk kadar demlendikten sonra servis yapın. Afiyet olsun..

30 Aralık 2010 Perşembe

Lahana sarması

Lahana sarması ,sarmaların içinde en çok sevdiğim sarma diyebilirim.değişik ve farklı tarifleri  var. içinde kuş üzümü olanlardan, tarçınlı fıstıklı lara kadar ,ama ben bu sarmanın iç harcını tarifteki gibi seviyorum.  nar ekşiside ayrı bir lezzet katıyor. bizde lahana sarması bu iç harcıyla yapılır .sarmaların kararmış görünmesinin sebebi, Annem bol  nar ekşisi  koymamı istediği için nar ekşisi rengini değiştiriyor haliyle  o yüzden  öyle duruyor. yanmış değil yani J işte tarif
1 adet orta boy lahana
2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber,1,5 çay kaşığı kuru nane
3 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kadar tuz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 .Lahananın dış yapraklarını  kaynar suda haşlayın (fazla haşlamamaya özen gösterin aksi taktirde zor sararsınız yırtılmalar çok olur)
2.pirinçleri duru suyda bolca yıkayın ,süzün,karıştırma kabına alın.üzerine 3 yemek kaşığı salça ve ince doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyin karıştırın.karabiber ,nane ve tuzuda ekleyip karıştırın. son olarak yağı ve 1 demet maydanozuda ekleyip karıştırın.
3.lahananın sert damarlı kısımları bıçakla kesilir ,arzuya göre uzun veya kısa bir şekilde resimdeki gibi sarılır.
4 .kalan lahana yapraklarınıda tencerenin altına serin,sarmaları tencereye dizin.üstüne tabak veya sarma taşı kapatın .1 su bardağı su ile orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin.kaynamaya başlayınca 1 yemek kaşığı nar ekşisini ve tuzu üzerine gezdirin.Afiyet olsun..  (not : bu sarma genelde  etli yapılıyor ama ben etli yiyemediğim için etsiz yapıyorum, dilerseniz  siz iç harcına kavrulmuş et eklebilirsiniz.)

29 Aralık 2010 Çarşamba

Havuç Salatası


Salatanın her türlüsünü severim.salatayı  sebzelerin hemen hemen hepsiyle yaparım . evde olan, ne sebze varsa içine katarım. yenilmeğen olmadı bu zamana kadar .bu salatada ortaya doğaçlama çıktı  ,ama hepimiz  çok beğendik .yemeklerden önce salata bitti.

Malzemeler:

5 adet orta boy havuç
1 demet maydanoz
3 adet domates
2 yemek kaşığı zeytin yağı
Limon suyu ,tuz

Havuçları rendeleyip, domatesleri doğrayıp, maydanozları  ince ince kıyın.limon suyu ve tuzuda ekleyip karıştırın .en son üzerine  zeytin yağını gezdirin .

27 Aralık 2010 Pazartesi

Kakaolu ıslak kurabiye

Bu kurabiyeyi nerden ve ne zaman  not aldım hatırlamıyorum.Geçenlerde  not defterimi karıştırırken gözüme çarptı, içindeki malzemeleri düşününce güzel olabileceğini tahmin edip birazda tereddüt ederek yaptım.Tarif umduğumdan daha güzel bir sonuç verdi .ilk yaptığımda orijinal tarife sadık kaldım .Ama 2. inci  yaptığımda  katı  yağ miktarını biraz düşürüp, sıvıyağ ekledim.  Şerbetin şeker ve  su miktarıda fazla geldi bana, 1 bardak kadar artıyor sonradan.O yüzden   şerbetin ölçülerinide değiştirdim.Tariften ayrı içine fındık ekledim, kesinlikle daha güzel oldu .gönül rahatlığı ile kesinlikle tavsiye ediyorum ..
Malzemeler
3 yemek kaşığı kakao
100 gr margarin  
1 çay bardağından biraz eksik sıvıyağ
1 yumurta ,1 çay bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu,1p. Vanilya
3 yemek kaşığı  ince doğranmış fındık (ben ekledim)

Alabildiği kadar un

Şerbet:
3 çay bardağı şeker (ben 2 çay bardağı kullandım )
3 çay bardağı su (ben 2 çay bardağı kullandım
3,4 damla limon suyu
YAPILIŞI:

1.       Önce şerbeti hazırlayın,kaynamaya başladıktan sonra 5 dk kadar kısık ateşte pişirin. en son limon suyunu damlatıp ,45 dk kadar soğumaya bırakın
2.       Sıvı malzemelerin hepsini karıştırma kabına alın,şeker eriyene kadar karıştırın.en sonunda vanilya , kabartma tozu, ve unu eleyerek azar azar ekleyin .ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyin (yaklaşık 3 su bardağı kadar un yeterli oluyor)
3.       Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın.yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye kurabiyeleri dizin.
4.       Önceden ısınmış 180 derecedeki fırına atın.kurabiyelerin üzeri çatlamaya başlayıncaya kadar pişirin. daha sonra fırından çıkarıp 10 dk kadar bekletin (fırından ilk çıktığı zaman yumuşak oluyor biraz bekleyince katılaşıyor) ılık kurabiyeleri soğuk şerbete batırıp çıkarın, servis tabağına alın .1 gece buzdolabında bekletin daha sonra üzerine  Antep fıstığı veya  Hindistan cevizi serperek servis yapabilirsiniz.   
not : kurabiyeleri şerbete batırdıktan sonra kurabiyeler kurumadan üzerine fıstık serperseniz daha iyi tutar,aksi halde sonradan serpince üstünden dökülüyor .Afiyet olsun.

26 Aralık 2010 Pazar

Arap Kebabı

Yine Hataya ait bir ana yemek.et ile aram çok iyi olmadığı için tadını tarif edemiyorum malesef . insan yemeyince  yorumuda içten yapamıyor.ama bizim ailede çok sevilen bir et yemeğidir, oldukça lezzetli bir tadı olduğunu söylüyorlar.Meliha'nın ne kadar şaşırdığını şuan görüyor gibiyim:)  ,arkadaşıma ne oldu et yemeği yayınlıyor kafasına bir şeylermi düştü diye düşünüyordur.ama bencil olmamak lazım , sırf kendim  yemiyorum  diye paylaşmazsam,et seven çoğu insana haksızlık etmiş olurum .işte tarifimiz
Malzemeler:
500 gr kıyma et
1 demet maydanoz
1 adet yeşil biber
3 adet domates(kabuğu soyulmuş)
3 adet kuru soğan
tuz,karabiber,kimyon,

yapılışı: eti orta ateşte suyunu çekene kadar kavurun.daha sonra tuz,kimyon ekleyip karıştırın .ince ve halka halka doğranmış soğanları, ve yeşil biberi  ekleyin hafifçe karıştırın .soğanlar pembeleşinceye kadar  kavurun ,en son domatesleri ekleyip orta ateşte pişmeye bırakın .piştikten sonra üzerine biraz karabiber ve ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın .

25 Aralık 2010 Cumartesi

MandaLina Aromalı Muffin

Mutfağa girmek sıkıntılarımı azda olsa hafifletiyor .bu günlerde mutfağa girmek için bahane arıyordum. lezzet dergisini karıştırırken bu muffin tarifi gözüme çarptı ,tam olarak adı yazmıyordu anneler gününe özel muffin diye adlandırılmıştı .üstü şeker hamuru ile komple kaplanmıştı.bende kekin tarifini aldım fakat ölçülerde ve adında baya  değişiklik yaptım. üzerine şeker hamuru yerine beyaz çikolata sosu döktüm çok güzel oldu.hafif  nemli bir dokuya sahip oluşuda en güzel yanı. orijinal tariften daha lezzetli oldu bence.tavsiye ederim.                                                                                                                                                                                                                                     
malzemeler:
1 yumurta (ben 2 yumurta kullandım )
yarım çay bardağı doğranmış fındık   (ben ekledim)
1 su bardağı elenmiş un (ben 1,5 kullandım)
Yarım su bardağı süt (ben 1 su bardağı kullandım )
1 su bardağı tozşeker ,1 çay kaşığı karbonat
60 gr tereyağ (yarım çay bardağı kullandım)
Yarım mandalina  kabuğu rendesi,ve suyu (ben ekledim)
Sos: 1 paket  beyaz çikolata sosu,(isteğe bağlı)


   Yapılışı :
1.       Tereyağı ve toz şekeri mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpın .kakao,un,karbonat ve sütü ekleyip karıştırmaya devam edin .
2.       Ayrı bir kasede yumurtayı çırpın ve  sıvı karışıma ekleyin fındıklarıda doğrayın ekleyip kaşıkla karıştırın ,muffin kalıplarına kağıt yerleştirip, hamuru kalıplara paylaştırın .
3.       180 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dk pişirin .tel ızgara üzerine alıp soğumaya bırakın.
4.       Sosu paketin arkasındaki hazırlama tarifine göre hazırlayın katılaşmaya başlayınca  ocaktan alın ılık muffinlerin üzerine dökün .  Not fırından uzun süre ayrı kalmayın kekler çabuk pişiyor üstü hemen kızarıyor

24 Aralık 2010 Cuma

Aşure



Aşureyi sevmeyen yoktur bence.ben çok severim ev halkıda çok sever . genelde muharrem ayında yapılır  ,ama biz muharrem ayını bekliyemediğimiz dönemlerde de yapıyorum. bir defasında gece aşure yapmıştım sabah tadına bakarım diye yemedim.1 gecede  12 kase bittiğini hatırlıyorumda, sevmeninde ötesine gitmiş gibi bizimkiler.sabah kalktığımda 1 kaseyi zorla alabilmiştim ellerinden J.her neyse gelelim tarifimize  .ölçüler ideal aşure ölçüleri, 2 defa oldu  bu tarifi yapıyorum. fotoğrafı sevgili  asistanım eran çekti.teşekkürler eran.
MALZEMELER;
  • 1,5 su bardağı aşurelik buğday
  • yarım su bardağı nohut
  • yarım su bardağı kurufasulye
  • yarım su bardağı kuru üzüm
  • 10-12 adet kuru kayısı
  • yarım su bardağı badem (suda bekletilmiş kabuğu soyulmuş)
  • 6-7  adet kuru incir
  • 1 adet elma
  • 2 su bardağı şeker(şeker miktarını damak tadınıza göre arttırabilirsiniz)
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
  • Tarçın
  • 1 su bardağı süt
  • 6-7  adet  hacı hurması  (kabuğu soyulmuş)
  • yarım su bardağı portakal kabuğu reçeli
YAPILIŞI;
  1. Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.
  2. Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.
  3. Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın. Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve  üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın.
  4. Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirir.Ben sulu yapyorum. Sebebi  aşure piştikten 1 saat kadar sonra katılaşmaya başlıyor. Ayrıca biz sulu seviyoruz.)
  5. Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin mikaterını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirdiniz.)10-15 dakika kadar daha kaynatın.
  6. Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri  ve yer fıstığını ilave edin. Bir çimdik tuz katın ve karıştırın. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağısoğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığınışasta ilave edebilirler)
  7.  üzerine Tarçın ,dövülmüş fıstık,ve badem serpin .

Pudingli kek



bu değişik ve  güzel keki sevgili hünerli bayan, müge ablanın blogunda görüp yapılacaklar listesine eklemiştim .ve denedim .bir kaç değişiklik yaptım ben tariften ayrı üzerine sos yapıp döktüm bu haliylede
browniyi andırıyor tavsiye ederim. lezzetli ve yumuşacık keklerim oldu .teşşekkürler  müge abla.orjinal tarif  . 
         Malzemeler
  • 4 Adet (orta boy) Yumurta
  • 1 Su Bardağı (200 gr.) Toz Şeker
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt ya da Yoğurt (her iki şekilde de güzel oluyor)
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Sıvı Yağ (tercihen Fındık Yağı)
  • 2 Su Bardağı (250 gr.) Un
  • 1 Paket Kakaolu Puding(ben içim kakaolu fındıklı puding kullandım)
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat (ben ekledim )
        sos için :1 su bardağı süt,2 çorba kaşığı kakao,1 tatlı kaşığı nişasta ,yarım çay bardağı şeker
Yapılışı
  • Oda sıcaklığındaki yumurtaları, şekerle, şeker tamamen eriyip, karışım mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  • Süt (ya da yoğurdu) ekleyin, biraz daha çırpın.
  • Sıvı yağı ekleyin, biraz daha çırpın.
  • Ayrı bir kaba, un, kabartma tozu ve pudingi birlikte eleyin.
  • Unlu karışımı, sıvı karışıma ekleyin ve çok az daha çırpın.
  • 25x25 cm. civarında kare bir borcamın, tabanına yağlı kağıt serin. Karışımı boşaltın.
  • Önceden ısınmış, 180 derece fırında, 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
  • ılık kekin üzerine soğuk sosu dökün. afiyet olsun.

Şeftalili Muffin


Favori muffin  tariflerimin içerisinde olan bir tarif daha paylaşmak istiyorum .yumuşak dokusuyla ve şeftalinin verdiği mayhoş nemli tadıyla herkes tarafından beğenildi. ne zaman yapsam ev halkı tarafından hemen bitiriliyor.orjinal tarif  ufuk hanıma ait  




Malzemeler;
*2 yumurta,
*1 su bardağı şeker,
*125 gr tereyağı( oda sıcaklığında ),
*1 su bardağı süt,
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu,
*1 paket vanilya,
*1 paket kabartma tozu,
*3 su bardağı un,
*2 adet soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış şeftali,
*1/2 su bardağı kadar parça çikolata
2 yemek kaşığı hindistan cevizi .
Hazırlanışı;
1.Yağ ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
2.Yumurtaları, sütüde katarak çırpmaya devam edin.
3.Kabartma tozu, vanilya ve unu eleyerek karışıma katın ve iyice çırpın.
4. son olarak limon kabuğu rendesi ve küp küp doğranmış şeftaliyide karışıma katıp, tahta bir kaşık yardımı ile karıştırın ve muffin kalıplarına terleştirdiğiniz, muffin kağıtlarına paylaştırın.
5. herbir adet muffinin üstüne parça çikolatalarıda serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 170-180  derecedeki fırında pişirin. orjinalinde yok ama ben üzerine reçel sürüp hindistan cevizi serptim daha çok beyenildi .afiyet olsun

Annemin kalıp keki

Klasik bir kalıp kek tarifi. yıllardır annemin denemelerinin ve değişik uygulamalarının en iyi sonucu bu ölçüler oldu.yumuşak lezzetli ve anne keki denilecek keklerden .

malzemeler:
5 yumurta ,5fincan şeker,1 su bardağı süt,1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ ,2 paket
vanilya,1 paket kabartma tozu ,3,5 su bardağı silme un , 2 yemek kaşığı kakao,yarım limon kabuğu rendesi

yapılışı:
yumurta akları iyice çırpılır .sonra şekeri ilave edin ,köpürene kadar çırpmaya devam edin.yumurta sarılarını ve limon kabuğu rendesini ekleyin . karıştırmaya devam edin.süt,yağ ve vanilyayı ekleyin .unu ilave edip,en son kabartma tozunuda ekleyip biraz daha çırpın.hamurun yarısını margarinle yağlanmış kek kalıbına  boşaltın  .diyer yarısına kakaoyu ekleyip iyice karıştırın .onuda kalıba yavaşça boşaltıp bir kaşık yardımı ile hamurun ortada kısmından başlıyarak çevresine  zik zak şeklinde hafif iz bırakın . 160 derecelik fırında 30-35 dk kadar pişirin .

Berliner


Berliner: bir çeşit alman pastası. hatta  kendisi bile denilebilir.Berlin dışında tüm almanyada hatta tüm dünyada bu adla bilinen pasta.kahve, kakaolu süt, kola gibi şeylerle iyi gider. Kilo almak istiyorsanız  tavsiye edilir. Eran tarafından yapılıp, fotoğraflanmış muhteşem berlinerler, tşk ederim erancım. 



Malzemeler:
  1 paket yaş maya(veya kuru)
  1 su bardağı süt
  50 gr.margarin
  4 su bardağı un
  2 yumurta
  1 fincan toz şeker
  1/2 çay  kaşığıı tuz
  1 paket vanilya
  Üzeri İçin;Pudra şekeri
  arası için ;Çilek reçeli
  Kızartmak için;Sıvı yağ
 
YAPILIŞI;
  Hamur yogurma kabı içerisinde ılıtılmış sütte maya eritilir.
  Eritilip ılıtılmış margarin katılır.Ayrı bir kapta yumurta mikserle çırpıp hamur kabına döküyoruz.tuzu,
  şekeri, unu ve vanilyayıda ekleyip yumuşak bir hamur haline getiriyoruz.
  Üzerine nemli bir havlu örterek ve 30 dk.oda sıcaklıgında bekletiyoruz.
  Sonra buz dolabına koyup bir gece 10 saat yakın bekletiyoruz.
  Beklemiş olan hamurumuzu çıkarıp unladıgımız tahtada; üzerinide unlayarak oklavayla 1 buçuk santim kalınlığında açıyoruz.
  Yaklaşık 10 cm capındaki yuvarlak kalıpla kesiyoruz(yaklaşık 13-14 tane çıkıyor).
  Orta çizgi oluşabilmesi için çizgiye kadar yağ koyuyoruz çok koyarsak çizgi oluşmuyor..
  165 derecede pembeleşene kadar kızartıyoruz(çabuk kızarıyor).Sonra filtrede soğumaya bırakıyoruz.
  İçine koyucagımız reçeli pompaya takılmasın diye süzgeçten geçiriyoruz(ben hazır recel kullanıyorum daha kırmızı oluyo).
  Soğuyan berlinerlerimize krema pompasına koydugumuz reçeli beyaz yerinden delerek yeterince dolduruyoruz.
  serviz edecegimiz tabaga  alıp, altını ve üstünü bolca pudra şekeri ile kapatıp servis yapıyoruz .afiyet olsun

Muzlu, çikolatalı pasta

 

 

kek için :

4 yumurta

3 fincan şeker

3,5  fincan un     

yarım limon kabuğu rendesi

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

krema :

1 paket  muzlu puding

2 yemek kaşığı un

50 gr margarin

yarım litre süt

üzerine kaplama ve süsleme için:
1 paket hazır beyaz çikolata sosu(üzerini kaplamak için)
 muz ,kivi ,kiraz ,200 gr glazür çikolata ,
istediğiniz meyvelerle süsleyebilirsiniz bu benim seçimimdi.

yapılışı:
1. kek malzemeleri sırasına göre mikserle çırpılarak kek hamuru elde edilir.hamuru yuvarlak kelepçeli kalıba dökerek 160 derecelik fırında pişirin.

2.krema için hazır pudingi pişirin, piştikten sonra soğumaya bırakın.

3.beyaz çikolata sosunu tencereye dökün ,toz haline 2 yemek kaşığı kadar un ekleyip sütünü ekleyin pişirin.

4.fırından çıkan kekin soğumasını bekleyin,soğuduktan sonra 2 ye bölün arasına önce krema daha sonra muzları dizerek kapatın.

5.kekin üzerini beyaz çikolata sosuyla kaplayın.glazür çikolatayla istediğiniz şekli verin, meyveleri dizin. buzdolabında soğumaya bırakın, soğuduktan sonra servis yapın.Afiyet olsun

Meyveli rulo pasta

                                                            

                                                              
Malzemeler:
    
Kek için:                           
 4 yumurta
 3 fincan şeker
4 fincan silme un
vanilya     
1 paket kabartma tozu (ben kullanmadım,ama ilk defa yapıyorsanız siz kullanın).          
                           
Krema :  
1 paket  Antep fıstıklı puding
1 paket krem şanti
 su bardağı süt
                            
Üzeri için:
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt 
Mevsimine göre meyveler

Yapılışı:
1.   4 yumurta akını beyazlaşana kadar iyice çırpın.şekeri ilave edin şeker eriyene kadar karıştırmaya devam edin. yumurtalar köpürünce,yumurta sarılarını ilave edip karıştırın.unu ve vanilyayı eleyerek sıvı karışıma yavaş yavaş ilave edin.dikdörtgen fırın tepsisine yağlı kağıt serin.hamuru üzerine iyice yayın.(hamur az gibi görünüyor ama pişince ideal kalınlıkta oluyor) 150 derecelik önceden ısıtılmış fırında 10-15 dk kadar pişirin.(dikkat fırının başından ayrılmayın kek çok çabuk pişiyor)
2.  2 paket krem şantiyi  2  su bardağı soğuk sütle mixserde köpürünceye kadar çırpın.hazır olunca buzdolabına soğumaya bırakın.
3. Krema için: pudingin  toz haline 2 yemek kaşığı un ilave edin, karıştırın.(hazır pudingler çok akışkan oluyor ,un ekleyince kıvamı iyi oluyor. ) sütüde  ekleyin  pudingi pişirin. sıcak halde 50 gr margarin ilave edin,soğumaya bırakın.
4. Soğumuş kremaya 5 yemek kaşığı hazırlamış olduğunuz krem şantiden  ilave edin,kısa bir süre karıştırın. (hazır pasta kremaları gibi olmasını sağlıyor)
5. Fırından çıkardığınız keki, nemli bir havlu ile sarın.5 dk kadar bekleyip .içine kremayı sürün, muzları dizin .çok sıkmadan narin bir şekilde sarın.sararken bir yandan yağlı kağıdı çıkarın .
6.Üzeri için hazırladığınız krem şantiyi sürün, istediğiniz meyvelerle süsleyin .
not : kekte kabartma tozu kullanılmıyor,yumurta aklarını çok  çırptığımız için gerek kalmıyor.ama siz isterseniz kullanabilirsiniz.

not: dikkat edin keki çok pişirmeyin, gerekirse  fırın kapağını  açarak kontrol edin . altı hemen yanar fark etmek zor olur,çok pişerse sararken kırılma olur .

23 Aralık 2010 Perşembe

Pazılı yeşil salata

4 adet domates
5  yaprak marul,4 yaprak pazı
Yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı zeytin yağı,
1 adet limon,tuz
Marulları ve pazıları 5 dk sirkeli suda bekletin.domatesleri ve maydonuzu doğrayın.marulu ve pazıyı sirkeli sudan çıkarıp  doğrayın .limon suyunu ,zeytinyağı  ve tuzu ekleyip servis yapın .

22 Aralık 2010 Çarşamba

Bol çikolatalı yaş pasta

Malzemeler
kek:
5 yumurta ,5 fincan silme un,4 fincan şeker
2 tatlı kaşığı kakao 
1 paket vanilya ,1paket kabartma tozu
Yarım limon kabuğu rendesi.


Krema:
50 gr margarin
1 paket kakaolu  fındık aromalı  puding
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un




Sos için;
1 yemek kaşığı un
*2 çay bardağı süt
*3/4 çay bardağı tozşeker
*1 tatlı kaşığı nişaşta
*1 çorba kaşığı kakao
*200 gr bitter  çikolata



Yapılışı:
1.       5 yumurtayı şekerle birlikte iyice çırpın  .şeker eriyene kadar karıştırmaya devam edin .unu ve vanilyayı eleyerek sıvı karışıma yavaş yavaş ilave edin.yuvarlak yağlanmış  kelepçeli kek kalıbına hamuru boşaltın  150 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirin
2.       Kremayı hazırlayıp  ılımasını bekleyin .ılıdıktan sonra katı kıvamda olucaktır yarım çay bardağı süt ve 50 gr margarin ile robot ve ya mikserde kısa süre çırpın.
3.       1 yemek kaşığı un ,nişasta, ve bir çorba kaşığı kakao yu tencereye alın .sütüde ekleyip pişirmeye başlayın. kaynamaya başlayınca çikolatayı ekleyip erimesini bekleyin karıştırmaya devam edin.ocağın altını kapatıp ılımasını bekleyin.
4.       Keki ortadan ikiye kesin kremayı  her tarafa eşit yayın.içine çikolata parçalarıda koyabilirsiniz
5.       Üzerini sos ile kaplayın , glazür çikolatayla istediğiniz şekilleri yapabilirsiniz.

Sarma içi (kısır)

 
.kadın toplantılarının  ,5 çaylarının genelinde  vazgeçilmezidir sarma içi.bizim evdede sık sık yapılır .işte orijinal tarifi .
3 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı salça biber
Bir demet maydanoz ,5 dal taze  soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı nar ekşisi
1,5 su bardağı zeytin yağı ,tuz

Yapılışı:    bulguru 1 çay bardağı su ile yoğurma tepsisinde   5 dk kadar  ıslanmaya bırakın.biber salçası ve domates salçasını ,tuzunu ekleyip bulgur yumuşayana kadar yoğurun .sıkım yapılacak kıvama geldiğinde nar ekşisini ekleyin.bir çay bardağı su ile biraz daha yoğurun.doğranmış maydanoz ve soğanı ,zeytin yağını ilave edip harmanlayıp servis tabağına alın.marul ve domates gibi yeşilliklerle servis yapabilirsiniz

15 Aralık 2010 Çarşamba

Islak kek


Malzemeler:

4 yumurta ,1,5 su bardağı şeker ,2 su bardağı un,1 paket kabartma tozu ,1 paket vanilya,1 su bardağı süt,yarım su bardağı sıvıyağ ,50 gr erimiş margarin ,3 yemek kaşığı kakao ,1 çay kaşığı karbonat ,1 su bardağı vişne suyu
Yapılışı:
yumurtaları şekerle birlikte beyazlaşana kadar  iyice çırpın .sıvıyağ,süt ,ekleyin karıştırmaya devam edin.kakao ve vanilya  ekleyip karıştırın.bu sıvı karışımdan 1 su bardağı alın.unu azar azar ekleyin iyice karıştıktan sonra, margarinle yağlanmış orta boy  kare borcama hamuru yayın. 150 derecelik fırında 35-40 dk kadar pişirin.piştiğini anlamak için kürdan testi yapın . fırından çıktıktan 5 dk sonra 1 su bardağı vişne suyunu ılık keke dökün. ayırdığınız sosuda  üzerine döküp, Hindistan cevizi veya rendelenmiş  çikolatayı üstüne serpin. ılık servis yapın .         
not: yumurtaları ne kadar çırparsanız kek o kadar kabarır ve yumuşak olur